„Apropie-te de omul credincios și te vei face și tu credincios”

Cuvinte duhovnicești

„Apropie-te de omul credincios și te vei face și tu credincios”

    • „Apropie-te de omul credincios și te vei face și tu credincios”
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Cel mai mare lucru pe care-l poate da Dumnezeu omului în lumea aceasta este, după ce ne dă viața și sănătatea și câte ne mai dă Dumnezeu, este credința în Dumnezeu. Ai credință în Dumnezeu, ai siguranță, ai putere.

Credem și pe măsura credinței cunoaștem, și pe măsura cunoștinței iubim pe Dumnezeu, și pe măsura iubirii ajungem să fim fericiți. Cine crede în Dumnezeu Îi slujește lui Dumnezeu, și cine-I slujește lui Dumnezeu Îl cunoaște pe Dumnezeu, și cine cunoaște pe Dumnezeu, iubește pe Dumnezeu pe măsura cunoștinței, și are viață veșnică, iar viața este fericire. Cunoștința de Dumnezeu este fericitoare de suflet.

Se spune în Pateric: „Apropie-te de omul care se teme de Dumnezeu și te vei teme și tu de Dumnezeu”. Putem spune tot așa de bine: „Apropie-te de omul credincios și te vei face și tu credincios”, pentru că omul credincios are puterea de a împărtăși din credința lui și altora. Un creștin adevărat trăiește în niște Paști veșnice.

Credința în Dumnezeu rezolvă toate, dar nu le rezolvă în sensul că schimbă situațiile, ci schimbă pozițiile.

Cel mai mare lucru pe care-l poate da Dumnezeu omului în lumea aceasta este, după ce ne dă viața și sănătatea și câte ne mai dă Dumnezeu, este credința în Dumnezeu. Ai credință în Dumnezeu, ai siguranță, ai putere. Îți poți ridica nu numai patul tău să umbli, ci poți să-i duci și pe alții, poți să ridici și pe alții.

(Arhimandritul Teofil Părăian, Veniți de luați bucurie, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2001, pp. 42-43)