Atenţie la abuzul de purgative!
Medicamentele care se eliberează fără prescripţie medicală sunt foarte uşor de procurat. Există persoane care consumă în mod exagerat unele medicamente din această categorie, ceea ce poate duce, în timp, la apariţia dependenţei. Printre medicamentele care sunt consumate în mod excesiv se numără laxativele sau purgativele.
Alimentaţia modernă, dezechilibrată, asociată cu sedentarismul, este unul dintre factorii favorizanţi ai consumului de laxative sau purgative. Aceste medicamente sunt utilizate mult şi abuziv, în afara recomandărilor medicului. Administrarea acestor medicamente nu reprezintă un tratament lipsit de efecte nedorite. Pe termen lung, autoadministrarea repetată, fără indicaţie medicală, poate accentua constipaţia deoarece golirea colonului nu mai permite stimularea peristaltismului de către conţinutul intestinal.
Uleiul de ricin, frangula, ceaiul de cruşin sunt purgative iritante digestiv. În cazul administrării repetate, abuzive, se poate produce o pierdere importantă de apă, asociată cu pierderea de electroliţi (se pierde în special potasiul). Consumul abuziv al acestor laxative poate determina o inflamaţie la nivelul mucoasei colonului şi leziuni la nivelul terminaţiilor nervoase din peretele colonului. Iritaţia la nivelul mucoasei colonului se manifestă cu fenomene de colită, iar uneori poate să apară o formă severă, numită boala laxativelor.
Boala laxativelor se manifestă prin diaree cronică, scădere ponderală, deshidratare, hipotensiune arterială, hipopotasemie şi hipoproteinemie (pierdere de potasiu şi proteine) şi crize de tetanie. Leziunile de la nivelul terminaţiilor nervoase din peretele colonului duc la apariţia inerţiei intestinale, ceea ce determină pacientul să crească doza de purgative. Practic, apare un cerc vicios în care excesul de purgative pentru tratamentul constipaţiei duce, în timp, la apariţia constipaţiei.
Mai mult, după perioade îndelungate de administrare excesivă, aceste purgative pot determina apariţia unor modificări anatomopatologice ireversibile. Astfel, în timp, se poate iniţia procesul de cancerizare a polipilor care pot exista la nivelul colonului.
Purgativele sunt contraindicate la persoanele cu dureri abdominale (apendicită, ocluzie intestinală), deoarece pot provoca accidente grave.
Tratamentul constipaţiei necesită, în primul rând, identificarea cauzei. O constipaţie funcţională este cauzată de un regim de viaţă dezechilibrat (consum de alimente sărace în fibre, consum redus de apă, lipsă de mişcare) sau de consumul cronic al unor medicamente. Constipaţia de cauză organică poate avea diverse cauze: megadolicocolon, diverticuloză.
După identificarea cauzei constipaţiei se urmăreşte reglementarea tranzitului, atât cât este posibil. Medicul este cel care recomandă un tratament medicamentos în funcţie de cauza constipaţiei, iar pentru a obţine bune rezultate ale tratamentului medicamentos, este importantă respectarea regimului igieno-dietetic.
Trei remedii naturale în caz de faringită
Metode naturale pentru a stimula curățarea limfei
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro