Beneficiile antioxidanților în alimentație

Stil de viaţă

Beneficiile antioxidanților în alimentație

Dintre toate beneficiile fructelor, legumelor și cerealelor, antixodanții reprezintă cel mai important beneficiu adus organismului, protejându-l împotriva afecțiunilor precum cancerul și bolile de inimă.

Diferenţele bruşte de temperatură care survin la schimbarea anotimpurilor solicită corpului un efort de adaptare, proces care durează aproximativ două săptămâni, timp în care intervine dereglarea metabolismului şi slăbirea sistemului imunitar. În aceste momente, principalii duşmani ai organismului sunt radicalii liberi sau oxidanții, care pot fi combătuţi doar cu ajutorul antioxidanţilor.

Antioxidanții repară ceea ce este deteriorat la nivelul celulelor ca urmare a efectelor negative ale poluării, produselor chimice, razelor UV, hormonilor de stres și substanțelor toxice produse de propriul metabolism. Toate aceste elemente negative slăbesc celulele organismului prin producerea de radicali liberi.

Deși antioxidanții pot înlocui elementele deteriorate din celule, iar organismul produce și el o cantitate de antioxidanți, necesarul este mereu mai mare decât această capacitate, și de aici nevoia de a-i lua din alimente.

"Antioxidanţii împiedică procesul de îmbătrânire al celulelor din organism, menţinând funcţiile corpului într-o stare mai bună pe o perioadă îndelungată. Aceste substanţe reglează nivelul colesterolului şi ajută la prevenirea bolilor de inimă, iar în egală măsură protejează sistemului nervos central şi contribuie la prevenirea afecţiunilor neurologice. În plus, antioxidanţii protejează ochii de tulburări oftalmologice", a explicat nutriţionistul Anca Lungeanu, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, în cadrul Centrului Medical Focus.

Fructele de pădure au cea mai mare cantitate de antioxidanți, dar majoritatea fructelor au această proprietate. Cartofii dulci, lintea, broccoli, morcovi, dovleacul, strugurii, portocalele, papaya, ananasul, casile usacate, prunele usacate, curmalele, cireșele uscate, stafidele, spanacul, varza roșie, ardeii, sfecla roșie, fasolea roșie, fasolea neagră, soia, vinul roșu, ciocolata neagră, pastele din cerale integrale, popcornul, ouăle, iaurtul, uleiul de rapiță, uleiul de măsline, mierea, siropul de arșar, zahărul brun, afinele, nucile, migdalele, ovăzul, avocado, nuca de cocos, păstăile de vanilie, măcrișul de baltă, pudra de cacao, sorgul, ghimbirul, cafeaua, scorțișoara, rodiile, fructele goji, semințele de floarea soarelui și de dovleac, peștele gras, carnea, grapefruitul roz, pepenele verde, fructele roșii sunt, de asemenea, surse importante de antioxidanți. Într-o cantitate mai mare sau mai mică, toate fructele și legumele conțin antioxidanți.

"Pentru aportul zilnic de antioxidanţi este indicat să se consume cinci porţii de fructe şi legume proaspete, puternic colorate. Pe lângă acestea, antioxidanţii se regăsesc şi în alimente surprinzătoare, precum: cafeaua solubilă 100% naturală, ciocolata neagră, ceaiul verde şi vinul roşu. Acestea sunt benefice organismului doar în cazul unui consum moderat, ca de exemplu 2-3 căni de cafea pe zi, 40 de grame de ciocolată neagră, şi maxim 2 pahare de vin roşu pe zi", recomandă Anca Lungeanu.

Cu ajutorul unui regim alimentar bogat în antioxidanţi se poate menţine o stare bună de sănătate şi se poate preveni apariţia bolilor cronice şi a chiar a cancerului, dar, cu toate acestea, dieta trebuie să fie una echilibrată, personalizată fiecăruia, pentru că prea multi antioxidanți sunt nocivi, mai ales în cazul vârstnicilor, astfel, fiindu-le îngreuntat procesul respirației. Excesul de antioxidanți îngreunează activitățile fizce, în final, bătrânii refuzând să le mai facă.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: