Beneficiile consumului de salată verde

Stil de viaţă

Beneficiile consumului de salată verde

Documentele atestă că salata verde a fost pentru prima data cultivată în Egiptul Antic pentru uleiul care se putea extrage din semințele sale, specialiștii găsind dovezi că aceasta a fost cultivată pentru consum încă din anul 2680 î.Hr.

În România, salata verde este cultivată și consumată de peste 1.000 de ani. Cu frunze mai mari sau mai mici, palmate, lunguiețe sau crețe, verzi sau roșiatice, salata este o plantă bogată în vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K), minerale (fosfor, molibden, potasiu, mangan, crom, fier, cupru, calciu, arsenic, iod, seleniu, zinc), clorofilă, antioxidanți, acizi, omega-3, 8 aminoacizi esențiali, proteine, alcaloide, folați, fibre, 100 g de salată având doar 10 calorii.

Între beneficiile consumului de salată verde amintim:

  • ajută la scăderea în greutate, dacă este consumată înainte de masă sau înlocuiește cina, deserturile;
  • îmbunătățește peristaltismul intestinal;
  • combate constipația, dispepsia, greața;
  • ameliorează insomnia;
  • combate durerile de cap;
  • are efect antianemic;
  • previne malformațiile congenitale, avortul spontan, favorizează secreția de lapte matern;
  • crește fertilitatea;
  • previne osteoporoza, prin creșterea masei musculare;
  • încetinește evoluția maladiei Alzheimer;
  • contribuie la formarea celulelor roșii ale sângelui;
  • stimulează procesele metabolice;
  • are efect tonic, energizant;
  • combate stresul
  • detoxifiază ficatul, benefic în caz de hepatită cronică;
  • curăță vasele sangvine, fluidifică sângele, previne infarctul, ateroscleroza, tromboflebita şi arterita obliterantă;
  • reglează activitatea glandelor endocrine;
  • ajută în procesul de creștere al copiilor;
  • are efect antireumatismal, antisclerotic;
  • scade riscul de a dezvolta cataractă;
  • previne cancerul;
  • întârzâie procesele îmbătrânirii;
  • ajută la regenerarea țesuturilor, nervilor, celulelor cerebrale și musculare;
  • asigură buna funcționare a sistemului nervos;
  • stimulează, normalizează digestia și tranzitul intestinal;
  • are efect ușor sedativ;
  • previne dischinezia biliară.

Persoanele care suferă de colită de fermentaţie vor consuma cu moderaţie salata verde, imediat după preparare. Este recomandat a nu se consuma mai mult de 500 g de salată verde pe zi, deoarece conține acid oxalic, care poate cauza formarea calculilor renali sau urinari.

De asemenea, la prepararea salatei este recomandat a se folosi pentru asezonare ulei de măsline presat la rece și suc de lămâie (în loc de oțet).

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: