Beneficiile verzei murate
Nelipsită de pe masa bunicilor în lunile de iarnă, varza murată, pregătită natural, tradițional, este un aliment plin de vitamine, minerale, acid folic, antioxidanți, cu numeroase efecte curative și revitalizante.
"Pentru a-și păstra calitățile, varza murată, ca toate celelalte murături, trebuie obținută prin fermentarea acidolactică naturală, și nu conservată în oțet. Scufundată în saramură preparată cu sare românească ori sare marină, varza se lasă la fermentat, de preferat în butoaie de stejar sau în borcane de sticlă (nu folosiți vase din aluminiu sau tablă zincată), în felul acesta păstrându-și proprietățile", recomandă prof.dr.Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Varza murată conţine fibre alementare, minerale, vitaminele A (care protejează pielea şi mucoasele), vitamina B12 ( care protejează sistemul nervos şi menţine tinerețea şi energia), vitamina C (care are efect antioxidant) şi vitamina E (care are efect antioxidant), zinc, potasiu, acid lactic (care contribuie la întărirea sistemului imunitar) are efect hepatoprotector şi luptă împotriva cancerului.
Printre beneficiile verzei murate asupra organismului se numără:
- îmbunătățește digestia și curăță intestinele. Mineralele și fibrele alimentare pe care le conține sunt ideale în cazul mancărurilor grele
- previne apariția bolilor cardiovasculare și a aterosclerozei, împiedicând formarea plăcilor ateromice
- îmbunătățește digestia
- combare constipația
- este indicată în cazul infecțiilor respiratorii: vitamina C (conținută în cantități generoase) are efect antioxidant, susținut și de vitaminele A, E, de zinc, de calciu, de potasiu
- întărește sistemul imunitar, nervos, muscular
- întărește rezistența la viroze
- poate alunga febra (puneți foi tocate pe tălpi, fixați cu o folie alimentară, după care trageți o pereche de şosete timp de 25-30 de minute)
- combate durerile de cap (puneți puţină varză într-un tifon şi aplicați-o pe locul dureros)
- restabilește microflora intestinală în cazul persoanelor cu disbioza (alterarea florei intestinale) generată și de tratamentele cu antibiotice sau alte medicamente.
- are efecte hepatoprotectoare prin sulforafanul pe care-l conține.
- detoxifică organismul
- protejează ficatul
- atenuează bufeurile la menopauză, nervozitatea și apariția prolapsului uterin (coborarea uterului în vagin), cancerului ovarian și a osteoporozei
- are efecte revitalizante, remineralizante, de creștere a rezistenței generale a organismului la agresiunea mediului în timpul sezonului rece
- combate oboseala fizică și psihică
- are efecte efecte benefice în cazul celor care suferă de astm sau paradontoză
- contribuie la întreținerea tenului, prin fibre alimentare, fitonutrienți, minerale, vitamine
- întârzâie apariția ridurilor
- încetinește procesul de îmbătrânire
- menține strălucirea și sănătatea părului, întărirea unghiilor
- stimulează libidoul
- zeama de varză murată poate ajuta în cazul răgușelilor, diabetului, asteniei, avitaminozei (deficit de vitamine în organism), mahmurelii etc.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro