Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia
Mulți credincioși poposesc la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia, pentru a se închina la cel mai de preț odor de aici: Brâul Maicii Domnului.
După tradiție, Cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost țesut din fire de cămilă de însăși Fecioara Maria. Sinaxarului zilei de 31 august menționează că cinstitul Brâu a fost mutat din Ierusalim în cetatea Constantinopolului în timpul împăratului Arcadie (395-408), fiul lui Teodosie cel Mare. Sfântul Brâu a fost așezat într-un sipet ce s-a numit „racla sfântă”.
De atunci, racla n-a mai fost deschisă decât în vremea împăratului bizantin Leon cel Înțelept (886-912), când a avut loc vindecarea minunată a împărătesei Zoe, care era chinuită de un duh necurat. Drept mulțumire, împărăteasa a brodat Brâul Maicii Domnului cu fir de aur, așa cum se păstrează până astăzi, și l-a reașezat în racla dăruită de împăratul Arcadie.
În a doua parte a secolului al XII-lea, Sfântul Brâu a fost tăiat în fragmente, iar fragmentele au fost dăruite mai multor biserici din Constantinopol. Cea mai mare parte din Cinstitul Brâu al Maicii Domnului avea să ajungă la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos.
În anul 1522, Mănăstirea Vatoped a dăruit două bucăți din Brâul Maicii Domnului Mănăstirii Kato Xenia, în timpul unei mari epidemii de ciumă. Imediat după aducerea cinstitului Brâu, oamenii s-au însănătoșit.
Mănăstirea Kato Xenia se află în apropierea orașului Almyros din Grecia. A fost întemeiată în timpul împăratului bizantin Andronic al II-lea Paleologul, ca metoc al Mănăstirii Ano Xenia. Numele Mănăstirii Kato Xenia, însemnând „Străina de Jos”, provine de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Străina” (Panaghia Xenia), ajunsă aici în mod miraculos.
În perioada 12-15 octombrie 2001, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, racla cu Brâul Maicii Domnului de la mănăstirea Kato Xenia a fost adus la Iași, cu ocazia hramului Sfintei Parascheva. Peste un milion de credincioși au cinstit atunci Brâul Maicii Domnului, împreună cu moaștele Sfintei Parascheva.
De atunci, Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia a fost adus spre închinare de numeroase ori în diverse locuri din țară.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro