Când cerem binecuvântarea părinților?

Cunosc familii creştine în care fiul sau fiica, ieşind afară, plecând la facultate iau binecuvântare de la mama sau de la tata, ceea ce oferă relaţiei lor o căldură şi o apropiere deosebită, dar apără şi copilul.

Ce este binecuvântarea părintească şi când trebuie cerută aceasta?

În primul rând, aceasta se dă în viaţa de zi cu zi, căci la plecarea într-o călătorie este bine să luăm, după obiceiul bătrânesc, binecuvântarea de la părinţi. Cunosc familii creştine în care fiul sau fiica, ieşind afară, plecând la facultate iau binecuvântare de la mama sau de la tata, ceea ce oferă relaţiei lor o căldură şi o apropiere deosebită, dar apără şi copilul.

În al doilea rând, binecuvântarea părintească poate fi cerută şi acordată în alte momente din viaţă: la alegerea partenerei, la căsătorie, la dorinţa de a merge pe calea monahismului, pe calea preoţiei, înainte de o operaţie chirurgicală complicată sau în timpul unei boli... Disponibilitatea copiilor de a primi binecuvântarea părinţilor, dar şi reacţia pozitivă a părinţilor au o semnificaţie majoră în viaţa familiei.

(Preot Maxim Kozlov, Familia – ultimul bastion: răspunsuri la întrebări ale tinerilor, traducere din limba rusă de Eugeniu Rogoti, Editura Sophia, București, 2009, p. 236)

De la același autor

Ultimele din categorie