Smerenia și bunătatea țin familia puternică

Primele virtuţi de frunte care-l înfrumuseţează pe om, mai ales în casătorie, sunt smerenia şi bunătatea, mai ales bunătatea: „Un dram de bunătate valorează mai mult decât sumedenie de cunoştinţe”.

Desăvârşit este numai Dumnezeu, chiar şi sfinţii au avut neputinţe, cu atât mai mult noi, oamenii lumeşti şi pătimaşi. De aceea, să fii sigur că jumătatea pe care o cauţi va avea propriile sale patimi şi neputinţe. Bineînţeles că aceasta nu înseamnă că omul este alcătuit doar din patimi, neputinţe şi nimic altceva (ar fi vai de el!). În paralel, are şi virtuţi înnăscute (Scara, Cuvântul 26, 41).

Şi primele virtuţi de frunte care-l înfrumuseţează sunt smerenia şi bunătatea, mai ales bunătatea: „un dram de bunătate valorează mai mult decât sumedenie de cunoştinţe” (proverb popular). Şi iarăşi: „De frumuseţe ţi se face lehamite după 40 de zile, de bunătate nu te saturi nici după 40 de ani” (proverb popular). Omul lipsit de iubire şi de smerenie este nepotrivit (primejdios) pentru familie (şi nu numai pentru ea).

(Arhimandrit Vasilios Bacoianis, Căsătoria, Editura Tabor, Bucureşti, 2010, p. 21)

De la același autor

Ultimele din categorie