Câți ani au trecut de la crearea lumii?
1. Putem sa intelegem cu mintea umana ideea ca Dumnezeu nu are inceput? Ce facea acum 1 mld ani? 10 mld ani? 100 1000? Planuia cum sa arate lumea? 2. E adevarat ca acum suntem in anul 7523 de la facerea lumii (in 5508 s-a nascut Iisus) sau Biserica Ortodoxa nu recunoaste acest aspect? 3. Ce se intampla cu Sfintii care au murit inainte de nasterea lui Hristos? Inainte de Ilie si Enoh ce se intampla cu proorocii ortodoxiei, care au proorocit despre Mantuitorul? Dupa ce au murit, s-au vazut in iad? In primele 40 zile omul viziteaza locurile pe unde a umblat, 6 zile in rai, 30 in iad. In acest timp i s-a explicat ca merge in iad si sa astepte pana se va naste Mantuitorul? Sau mai e varianta in care, de la moartea lui Iisus, El a platit pt faptele noastre, iar pana atunci, proorocii care mergeau in iad se „curatau” in propria persoana in iad, muncile fiind mai usoare?
Va multumesc din suflet pentru ca v-ati facut timp sa raspundeti. Mai am doar o intrebare care ma macina. Am gasit pe acest site Doxologia un articol: Sa facem 100 de fapte bune. Sa luam 100 persoane in minte si sa ne rugam pt fiecare: Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-l pe X. Aici am nelamurirea. Daca eu ma rog pt aceste 100 persoane(se zice ca le transmitem curaj dragoste si chiar credinta) si stiu ca oricum Dumnezeu ii atrage pe fiecare in parte prin Duhul Sau ce se va intampla cu acestia 100 pt care ma rog? Aceste persoane pt care ma rog eu nu sunt foarte credincioase. Rugandu-ma zilnic pt ele ce garantii am? Doar ca fac eu fapte bune sau ar trebui sa ma astept ca aceste persoane sa se mantuiasca? Pt ca ru am de gand sa ma rog pt aceste persoane tot timpul. Toata viata daca Dumnezeu imi da putere. Va multumesc foarte mult pt raspunsurile oferite!
Doamne ajută,
Cătălin nu ai nici o garanție și nu ar trebui să ai nici o așteptare. Tu roagă-te și lasă-L pe Dumnezeu să lucreze!
Spor în toate cele bune!
pr. Andrei
Mulțumiri pentru răspunsuri părinte , foarte folositor !
Studiez catehismul ortodox , ca sa imi fixez cele de început si m-am trezit cu întrebarea despre cronologie , exact ca fratele de mai sus si iată ca este si raspuns pentru ea . Slava Domnului !
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Se fac nunți pe 22 iunie 2019?
În Duminica Tomei se fac parastase?
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro
Doamne ajută!
Cătălin, voi relua întrebările tale și voi scrie răspunsurile mele sub ele pentru a fi mai ușor de urmărit:
„1.Putem sa intelegem cu mintea umana ideea ca Dumnezeu nu are inceput? Ce facea acum 1 mld ani? 10 mld ani? 100 1000? planuia cum sa arate lumea?”
Nu putem înțelege. Sunt lucruri pe care mintea umană nu le poate percepe. Ele rămân la nivelul de taină și pot fi întrepătrunse uneori doar prin prisma credinței, prin rugăciune.
Din întrebarea ta, înțeleg că te referi la lucrarea lui Dumnezeu în timp, din moment ce vorbești despre ani. Lumea, cu toate ale sale, se afla în planul divin mai înainte de creație, deci înainte de a fi timpul.
Începutul îl putem socoti din momentul în care vorbim despre existența timpului. Sfânta Scriptură debutează prin afirmația „la început (sau în început), a făcut Dumnezeu cerul și pământul” (Facerea 1, 1). Din acel moment putem vorbi despre un Dumnezeu Creator și Proniator, adică purtător de grijă. El exista înainte de acel „început”, dar din punct vedere rațional nu putem percepe ce se întâmpla înainte de a fi timpul. Nici textul biblic nu afirmă nimic despre Dumnezeu înainte de acest moment „zero” al istoriei umane. Singurul lucru pe care îl putem afirma despre Dumnezeu legat de această perioadă este faptul că era un Dumnezeu treimic, Tată, Fiu și Duh Sfânt.
„2. E adevarat ca acum suntem in anul 7523 de la facerea lumii(in 5508 s-a nascut Iisus)sau Biserica Ortodoxa nu recunoaste acest aspect?”
Anul la care faci amintire este stabilit potrivit cronologiei bizantine (deci ortodoxe). Dionisie Exiguul stabilește pentru prima dată că Hristos S-a născut în anul 5508 de la crearea lumii. Acceptând această afirmație a lui, putem adăuga la 5508 anul 2015 (anul curent) de la nașterea lui Hristos și ajungem că suntem în anul 7523, adică ceea ce ai arătat tu în întrebare. Dacă ar fi să ne orientăm după calendarul iudaic, suntem în anul 5775-5776 de la crearea primului om, a lui Adam.
Oricum, această problemă a cronologiei necesită discuții mult mai ample. În prima ta întrebare aminteai de miliarde de ani și acum întrebi dacă Biserica Ortodoxă recunoaște că suntem în anul 7523 de la crearea lumii. Aceasta denotă faptul că deja avem în față două concepții diametral opuse despre vechimea lumii, mii sau miliarde de ani. Dar probabil că aceasta va necesita o explicație ulterioară mai profundă. Mult mai importantă pentru noi este cronologia creștină, adică anii de la nașterea lui Hristos.
„3. Ce se intampla cu Sfintii care au murit inainte de nasterea lui Hristos? Inainte de Ilie si Enoh ce se intampla cu proorocii ortodoxiei, care au proorocit despre Mantuitorul? Dupa ce au murit s-au vazut in iad?
In primele 40 zile omul viziteaza locurile pe unde a umblat, 6 zile in rai, 30 in iad. In acest timp i s-a explicat ca merge in iad si sa astepte pana se va naste Mantuitorul? Sau mai e varianta in care de la moartea lui Iisus El a platit pt faptele noastre iar pana atunci, proorocii care mergeau in iad se "curatau" in propria persoana in iad, muncile fiind mai usoare?”
O primă parte a întrebărilor tale se referă la ce se întâmpla cu drepții din Vechiul Testament. Mergeau aceștia în iad sau în Rai? Potrivit Tradiției Bisericii, primul om care intră în Rai este tâlharul pocăit. Drepții Vechiului Testament nu mergeau în Rai, acesta fiind închis după izgonirea lui Adam și a Evei. Textul biblic spune că Dumnezeu a pus doi heruvimi cu sabie de foc, să păzească drumul spre pomul vieții (Facerea 3, 24). În Noul Testament, Hristos afirmă fără echivoc că El este Ușa (Ioan 10, 9) și Calea (Ioan 14, 6) spre Tatăl.
Sfântul Simeon Noul Teolog spune că Hristos, „pentru aceasta a coborât și la iad, pentru ca venind mântuirea și arătarea Lui și la sfinții cei dinainte de venirea Lui, să-i adune pe toți cei adormiți din veac cu cei ce aveau să se facă sfinți până la sfârșitul lumii”. Nicolae Cabasila, un alt mare părinte al Bisericii, arată că și drepții și păcătoșii de dinainte de Hristos mergeau în iad. Însă pentru unii șederea acolo era una plină de suferință, în timp ce pentru ceilalți era o dulce așteptare a lui Hristos. Ei Îl vedeau deja cu ochii credinței pe Cel Care avea să vină să îi slobozească din robia iadului. Drepții din Legea Veche nu se curățau prin propriile puteri, ci ei doar așteptau venirea Celui pe Care Îl profețiseră și Căruia Îi slujiseră.
Astăzi nu mai vorbim despre așteptarea lui Hristos, deoarece El a venit deja și ne-a slobozit din robia morții. El a luat asupra Sa păcatele noastre ale tuturor.
Bucurii de la Domnul!
pr. Paul-Cezar Hârlăoanu