Cauzele și simptomele anemiei
În generarea anemiilor la copii şi adulţi pot interveni leucemiile, carenţele vitaminice şi de minerale, un aport insuficient de oxigen în globulele roşii şi un deficit alimentar raportat la cerinţele organismului.
Acest deficit alimentar este cauzat atât de lipsa poftei de mâncare, cât şi de lipsa alimentelor de pe masa zilnică. S-a constatat că anemia produsă de o alimentaţie insuficientă şi dezechilibrată este cea mai frecventă la copiii sub vârsta de 10 ani, la 80% dintre aceştia manifestându-se unele simptome caracteristice. Anemia carenţială se instalează lent, în timp mai lung, întrucât copilul primeşte o parte din alimentele necesare, dar în raporturi greşite, care nu corespund cu necesarul creşterii ponderale şi dezvoltării intelectuale a organismului.
Simptomele bolii
În funcţie de cauzele care determină aceste modificări cantitative şi calitative ale componentelor sângelui, există mai multe forme de manifestare. Un prim semnal poate fi paliditatea, respectiv clorozarea pielii, sau culoarea galben-verzuie (la palme, buze, unghii), fenomen apărut la copiii subnutriţi şi cu un regim de viaţă necorespunzător. Se mai constată la tinerele fete aflate în perioada pubertăţii sau la instalarea ciclului menstrual, mai ales când, în mod greşit, au adoptat un regim exagerat de slăbire. În aceste cazuri se produce o reducere drastică a fierului din hematii, ducând la modificări profunde şi grave în componenţa sângelui.
Starea de paliditate a pielii trebuie să fie verificată printr-o analiză amănunţită a sângelui, care ar putea semnala existenţa unor boli, mai uşoare sau mai grave. Se cunosc însă şi familii la care predomină o paloare a pielii, ereditară.
În afară de paloare, bolnavii pot acuza ameţeli, vertij, dureri de cap, insomnie, irascibilitate, astenie, oboseală, amorţeli, tulburări de mers, febră ridicată, frisoane, lipsa poftei de mâncare (mai ales pentru carne), limbă roşie, vărsături, diaree, splenomegalie, hipotensiune arterială, tahicardie, suflu sistolic, palpitaţii, insuficienţă cardiacă, edeme la picioare, osteoporoză, dispnee, indigestie, slăbiciune generală, cu scăderea tonusului muscular, lipsă de vitalitate, incapacitate de efort fizic şi intelectual, tulburări de vedere, ducând uneori la pierderea cunoştinţei.
În cazul anemiei pernicioase (apărută în carenţă vitaminică) survin şi tulburări ale sistemului nervos. La unele persoane anemice, unghiile devin sfărâmicioase şi prezintă şanţuri longitudinale.
Nu sunt neglijabile stările de debilitate şi de slăbire treptată, care sunt provocate de conflicte sufleteşti şi de stări de depresie cauzate de problemele apărute la şcoală sau de primele insuccese în dragoste.
Analizele hematologice pot indica leucopenie sau trombopenie, cu scăderea drastică a leucocitelor şi a trombocitelor. În cazuri grave se ajunge la colaps sau la caşexie (de la grec. Kakos = rău şi hexis = stare), cu slăbire rapidă, prin topirea maselor musculare.
(Medicina Naturistă. Tainele sănătății, tinerții și frumuseții, vol. 2)
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
Beneficiile consumului de ghimbir
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro