Ceaiuri de ajutor în caz de anemie
Tratamentele fitoterapeutice au la bază foarte multe metode eficiente de învingere a anemiei, folosind ceaiuri, tincturi, macerate în vin, melite şi băi de plante.
Bune rezultate dau:
*infuziile din herba de creţişoară (la anemia posthemoragică, provocată de metroragii prelungite), coada-şoricelului, roiniţă, cimbrişor (după mese), troscot (tonifiant, remineralizant), ţintaură (regenerant al sângelui), turiţă mare;
*infuzie din frunze de afin, nuc (după mese), urzică, rozmarin sau verbină (luate separat sau în amestec);
*infuzie din rădăcini de obligeană, pir sau ghinţură galbenă (Gentiana lutea), luate înainte de mesele principale;
*infuzie din flori de arnică, păducel şi ciuboţica cucului, teci de fasole, măceşe uscate, muguri de brad;
*infuzie din amestec cu frunze de urzică vie, herba de rostopască şi mlădiţe de soc (în părţi egale), cu infuzare 15 minute, din care se beau 2-3 căni pe zi, cu rol în formarea globulelor roşii.
*decoct din herba de coada-calului, coada-racului, sau iarbă neagră (Calluna vulgaris), luate separat sau în amestec.
*decoct din teci de fasole, fructe de cătină albă, scoruş de munte şi stejar sau din seminţe măcinate de schinduf (Trigonella foenum-graecum).
Majoritatea specialiştilor admit efectele benefice ale curelor de primăvară cu infuzii de urzică vie (bogată în Fe, vitamina C şi clorofilă) şi cu tije de păpădie (6 tije pe zi), pe o durată de 6-8 săptămâni. De asemenea, se recomandă o cură de 2-3 săptămâni cu grâu germinat, fulgi de ovăz în lapte sau suc de orz verde. În zone montane se consumă fructe mature de ienupăr.
Ţinând seamă de conţinutul ridicat în fier şi clorofilă, frunzele de urzică sunt cel mai mult recomandate sub formă de infuzie (două linguriţe frunze uscate la 250 ml apă fiartă); după infuzare timp de 10 minute se beau, zilnic, câte 2-3 ceaiuri calde, într-o cură de 6-8 săptămâni, având efecte vitaminizante (A, C, B12, K), tonifiante, hipoglicemiante şi galactogoge.
La intervale de două zile se bea câte un ceai din fructe de coriandru, anason şi chimion, care favorizează digestia şi apetitul, prin producerea sucurilor gastrointestinale.
Ceaiurile, preparate ca infuzii sau decocturi, se beau separat sau în amestec, pentru acţiuni remineralizante, vitaminizante, diuretice, antitoxice, antimicrobiene, aperitive, tonifiante şi de stimulare a creşterii. La fiecare cană de ceai se adaugă câte o linguriţă de Bitter suedez.
(Medicina Naturistă. Tainele sănătății, tinereții și frumuseții, vol. 2)
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
Combateți balonarea cu ceai de ovăz
Uleiul esențial de tămâie – aplicații terapeutice externe
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro