Cele două feluri de Împărtășiri
Una este împărtășania cea tainică a Jertfelnicului, prin care credincioșii se împărtășesc în chip simțit cu Trupul și Sângele Domnului, iar a doua împărtășanie este cea duhovnicească, prin care credincioșii se împărtășesc în chip duhovnicesc și gânditor din dumnezeiasca și Sfânta Liturghie.
Două sunt împărtăşirile, fiindcă şi omul este îndoit: una este împărtăşania cea tainică a Jertfelnicului, prin care credincioşii se împărtăşesc în chip simţit cu Trupul şi Sângele Domnului, iar a doua împărtăşanie este cea duhovnicească, prin care credincioşii se împărtăşesc în chip duhovnicesc şi gânditor din dumnezeiasca şi Sfânta Liturghie.
Deci, şi participarea în duh la Sfânta Liturghie dă credincioşilor chip de împărtăşanie şi de unire a lor cu Dumnezeu. Această unire se săvârşeşte prin cunoaştere, înţelegere şi iubire, fiindcă prin prezenţa la Sfânta Liturghie credincioşii se găsesc sub raza duhovnicească a Cinei celei de Taină şi au puterea de a fi părtaşi la ea cu gândul şi cu mintea şi cu inima, numai de vor urmări cu toată atenţia slujba Sfintei Liturghii. Printr-o astfel de participare, ei pot câştiga sfinţenia în chip moral.
(Arhimandritul Cleopa Ilie, Îndrumări duhovniceşti pentru vremelnicie şi veşnicie, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2004, p. 274)
Maica Domnului, însăși Sfântă a sfinților
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro