Cinci remedii verzi pentru simptomele menopauzei

Stil de viaţă

Cinci remedii verzi pentru simptomele menopauzei

Menopauza reprezintă perioada încetării funcționării ovarelor și stoparea producerii de estrogen, fapt care determină o serie de manifestări neplăcute și potențial periculoase.

Cele mai frecvente simptome ale acestui proces sunt bufeurile, menstrele neregulare, abundente și prelungite, dereglările hormonale, stresul, iritabilitatea crescută, tulburările emoționale, osteoporoza, palpitațiile, insomniile, depresiile, concentrarea slabă, exacerbarea apetitului, variații ale tensiunii arteriale, tulburări circulatorii.

Pentru a ameliora simptomele menopauzei, puteți încerca câteva dintre următoarele remedii:

  1. Se face un macerat la rece din flori de salcâm (20 g), flori de soc (20 g), pelin (10 g), rădăcină de lemn-dulce (20 g), rădăcină de cerenţel (20 g) şi boabe de ienupăr (10 g). O lingură de amestec se pune într-o cană cu apă și se lasă la macerat pentru 3 ore, după care se fierbe pentru 5 minute, se lasă la infuzat alte 10 minute, apoi se strecoară și se consumă 3-4 căni pe zi, fără a se depăși însă 1 litru de ceai, deoarece pot apărea reacţii adverse precum tremurăturile, ameţeala şi starea de leşin. Maceratul este eficient în cazul dereglărilor hormonale;
  2. Se face o infuzie din flori şi frunze de păducel (20 g), talpa-gâştii (20 g), frunze de mentă (30 g), fructe de anason (10 g) şi rădăcină de valeriană (20 g); 2 linguri amestec la 500 ml de apă. Se beau 2 căni pe zi, una dimineața și una seara, înainte de culcare, cu înghițituri mici. Se poate adăuga miere și suc de lămâie. Infuzia este eficientă în cazul tulburărilor circulatorii;
  3. Tinctura de lemn-dulce este eficientă în caz de bufeuri, transpirație abundentă, iritabilitate nervoasă, tulburări de apetit. Se administrează o linguriță de tinctură, diluată în 100 ml de apă, de 3-4 ori pe zi, înainte de masă, timp de 3 săptămâni. Cura se continuă de încă 2 ori, cu câte o săptămână de pauză la fiecare 3 săptămâni. Pentru prepararea tincturii aveți nevoie de pulbere de rădăcini de lemn-dulce, un borcan din sticlă și alcool alimentar de 50º. Se umple o treime din borcan cu pulberea de plantă, iar restul se completează cu alcool, se închide ermetic și se lasă la macerat timp de 8 zile, după care se filtrează și se păstrează în sticluțe închise la culoare;
  4. Pulberea de crețișoară este un antihemoragic puternic. Se administrează câte 3-4 lingurițe rase de pulbere de crețișoară pe zi, timp de 2-4 zile, putându-se ajunge și până la 6 lingurițe pe zi, în cazul unei hemoragii foarte puternice;
  5. Tinctura de valeriană are propietăți sedative, calmante, fiind recomandată atunci când apar stările de anxietate, teamă, furie, iritabilitate, nervozitate, exacerbare a apetitului, probleme cardiovasculare. Se administrează câte 50 de picături de 4 ori pe zi, iar în caz de insomnie câte 1-2 lingurițe diluate în 100 ml de apă, cu 15-20 minute înainte de culcare. Modul de preparare a tincturii de valeriană este identic cu cel al tincturii de lemn-dulce.

Ca majoritatea tratamentelor, în special a celor care afectează sistemul hormonal, există și contraindicații. Cura cu tinctură de lenm-dulce poate avea ca urmare prelungirea menstrelor, este contraindicată persoanelor care suferă de chisturi ovariene, fibrom uterin, noduli mamari, cancer sau care urmează tratament hormonal alopat.

Consumul prelungit de crețișoară sau consumul unor doze mari produce constipație și dereglează procesele de eliminare a deșeurilor din organism. Întreruperea bruscă a tratamentului cu valeriană poate produce dezechilibre emoționale, de aceea este recomandată reducerea progresivă a dozelor în momentul când se dorește încheierea curei.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: