Ciorbă țărănească de găină

Cu gândul la mâncarea preparată de bunica, cu legumele cultivate în grădină și orătăniile care ciuguleau prin ogradă, această rețetă din zona Moldovei, cel mai probabil, vă va transpune și pe dumneavoastră în vremea copilăriei.

Pentru a prepara această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • spate, măruntaie, gheare, gât, aripioare de găină crescută în regim gospodăresc, pe lângă care puteți adăuga și pulpe sau piept
  • o ceapă mare tocată mărunt
  • 2 morcovi dați pe răzătoarea mare
  • o legătură mare pătrunjel verde
  • 2-3 linguri cu ulei
  • o rădăcină de pătrunjel dată pe răzătoarea mare
  • 2 ardei kapia tocați cubulețe sau făcuți pastă cu mașina de tocat
  • 2-3 roșii mari de grădină, bine coapte, tocate (opțional)
  • sare
  • 2 mâini mari cu tăiței de casă.

Carnea se pune la fiert în apă cât să o acopere. Din momentul în care începe să fiarbă, se lasă pentru 5-6 minute, după care se aruncă apa, se spală bine oala și carnea și se pune din nou pe foc, la fiert, la foc mic, sau într-o oală sub presiune, dacă vă grăbiți. Se îndepărtează eventuala spumă care se adună, periodic.

Separat, într-o tigaie se călește ceapa în 2-3 linguri de ulei până se înmoaie pe jumătate, după care se adaugă morcovul și rădăcina de pătrunjel.

*Dacă găina este una grasă, puteți topi în ulei și puțină grăsime de găină.

Se adaugă și jumătate de cană cu apă și se mai călește totul pentru încă 2-3 minute, după care se adaugă ardeii, se amestecă și se mai lasă pe foc 2 minute.

Când carnea este bine pătrunsă, se adaugă în oală, legumele călite și apă până aproape de gura oalei și se mai lasă să fiarbă cam 15 minute.

La final adăugați tăițeii, mai lăsați la fiert încă 5 minute, potriviți de sare, adăugați pătrunjelul și stingeți focul.

Serviți ciorba caldă ca atare sau cu ardei iute.

Poftă bună!

De la același autor

Ultimele din categorie