Colicile abdominale la copii – manifestări și tratamente fitoterapeutice
La sugari și copii mici, durerile abdominale apar în urma acumulării de gaze în stomac și intestine datorită unor procese fermentative sau infecțioase.
Criza survine brusc și se manifestă prin plânsete și țipete violente, agitație și paloare. Suferința poate să înceapă din primele săptămâni de viață ale copilului, mai des la o oră după ce a supt sau după ce a băut biberonul, în special în a doua jumătate a zilei. Plânsul poate dura câteva minute, după care copilul se liniștește.
Tratamentele fitoterapeutice
Se utilizează plante care favorizează eliminarea gazelor abdominale (efect carminativ) sau care inhibă dezvoltarea florei bacteriene patogene, prin acțiunea uleiurilor volatile din specii aromatice. Ceaiurile se prepară sub formă de infuzii și se administrează ușor îndulcite cu zahăr fiert, în prealabil, în apa de infuzare.
- Infuzie din fructe (de chimion, coriandru, fenicul, anason), flori (de mușețel și tei), frunze (de roiniță și mentă), herba (de cimbrișor și sunătoare), rădăcini (de obligeană și valeriană), luate separat sau în amestecuri. Din acestea se pun 1-2 lingurițe la 200 ml apă clocotită, se infuzează 10 minute acoperit, se strecoară și se bea călduț, în perioada de crize, prin înghițituri rare, în cantități care depind de vârsta copilului. Ceaiul are acțiune carminativă, antispastică și antiseptică, cu efecte în calmarea durerilor, a senzației de vomă și în stimularea poftei de mâncare.
- Bitter suedez (formula Iași) se consumă câte o linguriță la o ceașcă sau la un biberon de ceai, cu înghițituri rare.
- Ulei de sunătoare se prepară din flori proaspete puse într-o sticlă de 200 ml peste care se adaugă ulei de măsline sau de floarea soarelui până la umplere. După o macerare timp de 3 săptămâni, la loc călduros, când uleiul devine roșiatic, se strecoară și se dă copilului câteva lingurițe pe zi.
Regimul de viață
În timpul crizelor dureroase se aplică, pe abdomenul copilului, cataplasme călduțe cu o infuzie din 1-2 lingurițe de herba de măghiran la 100 ml apă clocotită.
(Tratamente naturiste în serviciul sănătății)
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
De ce este bine să mâncăm nuci caju
18 noiembrie – Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro