Când se stă în genunchi în timpul Sfintei Liturghii?

Întreabă preotul

Când se stă în genunchi în timpul Sfintei Liturghii?

Nicoleta
întreabă:

In timpul Sfintei Liturghii cand se sta in genunchi ?

Amara Furtuna a răspuns:
2 Aprilie 2016

Oare Sfanta Liturghie nu este locul unde atât de multe si mari rugaciuni se înalta spre Dumnezeu? Cum ne exprimam dorinta de a primi Duhul Sfânt cum consimtim ceea ce se cere în rugaciuni, daca nu prin smerenia sufletului dar si a trupului? Noi niste pumni de tarâna. Avraam nu sa închinat Sfintei Treimi? Eu sunt de parere ca trebuie în tot timpul Sfintei Liturghii sa se stea în genunchi. Oare Canaaneanca nu I sa închinat Domnului Iisus. Am putea spune ca a fost una din cei care au crezut cu adevarat ca El este Domn si Dumnezeu. Oare acum când avem dovada nestramutata ca întradevar El este Dumnezeu sa nu îngenunchem când ne rugam Lui??? Ce sunt eu, care îndraznesc sa cer atâtea Lui Dumnezeu. av^nd nerusinarea de a sta în picioare. Eu suntfratele Lui? Eu care în tot minutul pacatuiesc? Oare acuma când razmerita a început sa nu îngenunchem? Eu zic ca ar trebui sa umblam în genunchi, daca si asa ne rugam necontenit. Când zi de zi sunt omorâti crestini, ne mai punem întrebarea, daca sa stam în genunchi sau nu. Oare ce ne costa?
Deunazi a venit o prietena la mine fiind foarte obosita si zbuciumata. Avea probleme. I-am zis sa facem Paraclisul Maicii Domnului si a fost de acord, dar a spus ca ea sade asa ca e obosita. A început rugaciunea direct, fara rugaciunile începatoare si am oprit-o. Cum sa lase ce este mai important. A spus ca i-a zis Parintele, daca este obosita, nu-i musai sa fac rugaciunile începatoare. Dar cum adica? Ne-a facut Dumnezeu fara cap? Aceasta a zis ptr îndaratnicia ta, fiindca te-ai plâns. Dar rugaciunile începatoare sunt cele mai importante si nici nu dureaza mult. Am facut rugaciunea dupa rânduiala si ce sa va spun, ca Doamne miluieste, nu numai ca a îngenunchiat, dar a facut si metanii. Si plina de o bucurie nemarginita, spunea ce usoara se simte.
Eu sunt de parerea ca, la Canoanele ecumeninice sa tinut mai mult seama de Parintii care se nevoiesc mult, pentru a le da un ragaz sa se reface, bucurându-se în acelas timp de Ziua Duminicii. Dar noi care nu îngenunchem atât de mult, fiind ocupati cu multe probleme si neaavând posibilitatea sa îngenunchem oricând si oriunde, de ce sa nu o facem la Sfânta Liturgie.

Adi Stoica a răspuns:
2 Octombrie 2015

Prea cucernice parinte, eu am citit ca duminica, la Sfanta Liturghie se sta in picioare pentru ca ne bucuram de Invierea Domnului Nostru Iisus Hristos.
Asa am citit ca zice Sfantul Sinod Ecumenic.
Gresesc?
Slavit sa fie Domnul Dumnezeu si Maicuta Domnului!

pr Andrei Atudori a răspuns:
3 Octombrie 2015

Adi, într-adevăr sunt unele canoane care reglementează acest lucru însă ele trebuie privite în context zilelor noastre. Permite-mi să reiau un răspuns de-al meu la un comentariul legat de canoanele despre care este vorba, de la celălalt articol pe această temă. Deși e cam lung, sper să îți fie de folos.

Dumnezeu să te binecuvinteze!

pr. Andrei

„Sinodul Trulan (sinod local) prin canonul 90 (îl voi reda integral la final pentru a nu fi greu de urmărit firul logic al expunerii) rânduiește ca de sâmbătă seara și până duminică seara următoare să nu se stea în genunchi în biserică.

Însă, trebuie să ai în vedere câteva nuanțe:

  1. În comentariul său la acest canon părintele arhidiacon doctor Ioan N. Floca (unul dintre cei mai mari, dacă nu cel mai mare canonist al Bisericii noastre) afirmă: „Canonul dispune în ce chip și când se cuvine a îngenunchea în biserică, oprind îngenuncherea în zilele de duminică, cu motivarea că numai neîngenunchind duminica se cinstește Învierea lui Hristos. Această rânduială însă nu s-a păstrat în Biserică. După rânduiala canonului prezent, ar trebui ca de sâmbătă noaptea până duminică seara să nu se îngenuncheze în Biserică”. Așadar rânduiala aceasta nu a fost însușită total de către Biserică;
  2. Te întreb: „Care este pedeapsa pentru neîmplinirea acestui canon?” De obicei canoanele când interzic ceva rânduiesc și o „pedeapsă” pentru cel/cei ce nu le respectă (afurisire, excomunicare mică sau mare, anatematizare). Iată că, spre deosebire majoritate a canoanelor Sinoadelor Ecumenice și ale Sfinților Părinți, acest canon nu „pedepsește” în nici un fel pe cei ce au stat, stau sau vor sta, totuși, duminica în genunchi la biserică. Ce putem înțelege de aici? Eu zic că, în marea lor înțelepciune și iubire de oameni, Părinții Bisericii, au înțeles că acest lucru, deși important, nu este esențial.  Că, deși cinstești Învierea Domnului stând în picioare, nu îi aduci nici un fel de pată sau necinste dacă stai în genunchi. Că dacă un credincios va sta în picioare bine va face dar dacă din evlavie se va așeza în genunchi nu va greși și nu va fi osândit pentru asta;
  3. Că este așa ca la punctul doi, putem deduce și din canonul 20 al Sinodului I Ecumenic, pe care sunt convins că îl cunoști. Acest canon spune: „Deoarece sunt unii care își pleacă genunchii duminica și în zilele Cincizecimii – pentru ca toate să se păzească în același fel în fiecare parohie, sfântului sinod i s-a părut ca rugăciunile să fie aduse lui Dumnezeu stând în picioare”. Așadar motivul invocat nu este unul teologic (apropos de cinstirea Învierii Domnului) ci mai degrabă unul de uniformitate de manifestare în cult. Că el nu atinge o problemă esențială vedem și din modul scurt în care este formulat. De altfel comentariul părintelui Floca la acest canon este și mai potrivit pentru discuția noastră: „Rânduiala prevăzută de acest canon, deși se va fi menținut timp îndelungat în biserică, totuși nu a supraviețuit până astăzi și ea nici nu prezintă de altfel vreo importanță deosebită. (No comment!);

[...]

Oare, acesta este cel mai „grav” lucru pe care îl poate face un creștin ortodox?! Oare, Dumnezeu privește la cele din afară înaintea celor din lăuntru?! Oare, până la șederea sau neșederea în genunchi la Liturghie, nu avem alte lucruri pe care trebuie să le punem la punct în viețile noastre, în comunitățile noastre, în bisericile noastre?! Oare, nu sunt multe alte canoane mari pe care le încălcăm în timp ce ne „legăm” de cele mici?! Despre ce vorbim aici?!

Canoanele sunt esențiale pentru viața Bisericii dar ele trebuie citite, interpretate și aplicate nu doar în litera ci și în duhul lor. Așa ne învață Sfinții Părinți! Altfel, riscăm să mergem în iad cu tot cu ele!

Concluzie: Consider că cel care stă în picioare duminica la biserică face bine, iar cel care îngenunchează nu greșește deloc!

Comentariul complet îl găsești aici: http://www.doxologia.ro/intreaba-preotul/la-sfanta-liturghie-se-poate-sta-genunchi-timpul-crezului

Mihail a răspuns:
3 Octombrie 2015

Doamne ajuta! Problema cea mai mare este ca nu se aduce la cunostinta credinciosilor de catre preoti canoanele sfintilor Parinti.Prin canoanele sfintilor Parinti,inelegem esenta Ortodoxiei.Pacat ca preotii nu pun mai mult accent pe invataturile canonice si nu fac cateheza in sensul acesta.

pr Andrei Atudori a răspuns:
3 Octombrie 2015

Mihail, pentru că ai comentat și la celălalt articol cu privire la acest subiect (http://www.doxologia.ro/intreaba-preotul/la-sfanta-liturghie-se-poate-sta-genunchi-timpul-crezului) ți-am răspuns acolo și nu voi mai insista și aici (sper că ai citit răspunsul meu pentru Laurențiu).

Cel mult, dă-mi voie să îți spun că, înainte de a-i judeca pe preoți, pentru una sau alta, ar trebui să înțelegi că sfintele canoane ale Bisericii noastre, trebuie înțelese, interpretate și aplicate nu doar în litera ci și în duhul lor.

În plus, îți pun în vedere faptul că Biserica are o Tradiție dinamică, care se raportează la sfintele canoane exact așa cum am spus în propoziția anterioară. Unele canoane sunt aplicate întocmai, altele contextualizate zilelor noastre iar altele nu mai sunt atât de folosite. Așa este firesc!

Gândește-te la acestea și poate vei înțelege mai bine „esența Ortodoxiei”!

Dumnezeu să te lumineze!

pr. Andrei

Mihail a răspuns:
4 Octombrie 2015

Cu umilinta Parinte imi cer iertare ca prin textul pe care l-am scris eu se deduce ca judec pe preoti,dar nu am avut nici cea mai mica intentie si nici prin gand nu mi-a trecut sa judec pe cineva si mai cu seama pe preoti.Intadevar in text reiese generalizat si vin cu ingaduinta dumneavoastra de a rectifica si a spune ca sunt si preoti care nu aduc la cunostinta credinciosilor despre continutul canoanelor Sfintilor Parinti.Va multumesc pentru cuvintele de invatatura.Doamne ajuta!

Luciana a răspuns:
10 Noiembrie 2015

Dar...cand sa mai cadem si in genunchi , in biserica daca doar duminica mai ajungem pe acolo ? nu stiu...cred ca ma simt tare datoare cu..efortul asta .Manance-ne raiul, sa ne manance !

Cristi a răspuns:
10 Noiembrie 2015

Parinte Andrei, iertati-ma, dar daca Sfintia voastra si ceilalti preoti spuneti in cadrul Sfintei Liturghii: "Intelepciune, DREPTI, Sa luam aminte!", atunci nu spuneti o minciuna, daca nu considerati ca trebuie respectat de credinciosi acest indem??De ce nu se scoate din cadrul Sfintei Liturghii aceasta fraza, de vreme ce ea oricum nu trebuie respectata? Asa se pot crea tot felul de traditii locale, pe care daca le permitem ele devin generale, insa oare nu trebuie constientizati enoriasii despre lucrurile astea? Se pot crea confuzii, cum am intalnit de exemplu in perioada pascala, cand oamenii nu stiau daca sa stea in genunchi sau doar in picioare.

pr Andrei Atudori a răspuns:
13 Noiembrie 2015

Doamne ajută! Cristi, nu spun nici o minciună! Recitește tot ceea ce am spus și încercă că pricepi „duhul”! Te rog să nu uiți că „litera ucide iar duhul dă viață”!

Cu gânduri bune,

pr. Andrei

 

Marius Jivan a răspuns:
15 Octombrie 2016

Părinte, iertaţi-mi poate prea puţina înţelegere dar cred că discuțiile se pot lungi la nesfârșit şi doar pentru o confuzie de termeni. Întotdeauna am simţit că "...drepți să ascultăm... " se referă nu la un banal mod de a sta ci mai degrabă o chemare, un îndemn la ascultare către cei drepți, adică drept credincioși. Urmarea ar fi că indiferent că îngenunchem sau stăm în picioare (nu "drepți" ca în armată, altfel ar trebui să şi salutăm), nouă, cei îndreptați prin credință, ni se va face cunoscut Cuvântul. Doamne-ajută!

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: