Creșterea copiilor în „era internetului”

Creşterea copiilor

Creșterea copiilor în „era internetului”

Ar fi minunat ca măcar să încercăm să le oferim copilăria așa cum era cândva, frumoasă și senină. Să le fim alături ori de câte ori au nevoie de noi – iar rezultatele vor fi uimitoare. Sunt sigură că, în locul unei generații de copii veșnic triști și însingurați, vom avea o generație de copii fericiți și sociabili, iar noi vom putea spera la o bătrânețe fără griji și fără remușcări.

Lumea contemporană se află într-o continuă mișcare și transformare, iar ceea ce părea de neimaginat acum câțiva ani, la capitolul tehnologie, a devenit absolut normal, de foarte multe ori, chiar necesar. Dacă ai nevoie de vreo informație și vrei să rezolvi rapid ceva, poți căuta pe internet și vei găsi imediat o soluție salvatoare. Putem spune, deci, fără să greșim că, în multe situații, internetul este de un real ajutor.

Ce ne facem, însă, când punem o întrebare și primim răspunsuri complet stranii, scrise de o persoană care nu este avizată în vreun fel să dea sfaturi ori să emită soluții?

Problema, în această situație, constă nu neapărat în tonul folosit, interjecțiile, semnele de punctuație și gramatica lipsă, ci în soluția recomandată. Sunt foarte multe persoane care își petrec aproape tot timpul pe internet și iau de bune informațiile primite: când și ce trebuie să mănânci tu și familia ta, ce ai voie și ce nu ai voie să faci într-o anumită zi, ce îți poate aduce „noroc” sau, dimpotrivă, „ghinion” etc.

Din păcate, cei care citesc astfel de sfaturi și le urmează cu sfințenie, de cele mai multe ori, sunt persoane tinere și, uneori, fără prea multă educație.

Cele mai „interesante” sfaturi sunt legate de creșterea și educația copiilor. Acolo ți se spune cu lux de amănunte ce trebuie să îți înveți copilul încă din fragedă pruncie, ce program să-i faci pentru a avea cel mai bun randament, unde să-l duci ca să-și petreacă timpul cât mai plăcut și fără griji pentru tine, ca părinte. Iar exemplele ar putea continua.

Eu, personal, îmi aduc aminte cu mare plăcere de perioada copilăriei. Atunci mă întâlneam cu alți copii și ne jucam împreună sau, pur și simplu, discutam despre cărțile citite, filmele vizionate. Cântam, râdeam, ne trăiam copilăria frumos.

Azi, jocurile simple și frumoase au fost înlocuite cu unele complicate, plictisitoare și, de cele mai multe ori, este suficient un singur participant. Cred că și din acest motiv copiii zilelor noastre nu știu să interacționeze unii cu alții, nu mai găsesc subiecte comune, nu se mai ajută reciproc. S-au îndepărtat de colegi, de familie. Stau singuri și triști, telefonul le este cel mai bun prieten, iar sfaturile primite de la diverse persoane de pe internet au devenit indispensabile.

Ar fi minunat ca măcar să încercăm să le oferim și lor copilăria așa cum era cândva, frumoasă și senină. Să le fim alături ori de câte ori au nevoie de noi – iar rezultatele vor fi uimitoare. Sunt sigură că, în locul unei generații de copii veșnic triști și însingurați, vom avea o generație de copii fericiți și sociabili, iar noi vom putea spera la o bătrânețe fără griji și fără remușcări.

Îți mai recomandăm și: Ecranul telefonului – un miraj pentru generația viitoare

„Porția” de internet a copiilor noștri – sfaturi pentru părinți