„Porția” de internet a copiilor noștri – sfaturi pentru părinți
Sunteți îngrijorați de felul în care copiii dumneavoastră folosesc internetul? Nu cunoașteți suficient de bine această problemă și nu știți cum să reacționați? Iată câteva lucruri bine de știut:
1. Rezervați-vă timp pentru a vă iniția sau a învăța mai multe despre internet, este o investiție în siguranța și sănătatea copiilor voștri.
2. Selectați un furnizor de servicii de internet care oferă posibilitatea de acces filtrat.
3. Așezați calculatorul conectat la internet într-o cameră mai accesibilă din casă, de unde puteți supraveghea când și pe ce site-uri intră copiii; nu puneți computerul în dormitor sau în birou.
4. Petreceți timp pe internet cu copiii dumneavoastră, chiar dacă sunteți puțin interesați de acest lucru sau nu considerați că ați avea cunoștințele necesare; veți fi surprinși cât de mult se vor bucura copiii, dar și dumneavoastră.
5. Încurajați-vă micuții să reflecteze la ceea ce găsesc pe internet și să vă pună întrebări în cazul în care găsesc lucruri contrare despre ceva ce au învățat la școală sau știau din alte surse.
6. Concentrați-vă pe site-urile bune și pe materialele potrivite și folositoare pentru vârsta lor.
7. Explicați-le copiilor cum să utilizeze e-mail-ul (şi reţelele sociale) în mod responsabil. Este o componentă utilă a internetului, dacă este folosit în mod corespunzător.
8. Încurajați-vă copiii să vă aducă în atenție orice li se pare suspect și acordaţi-le atenţie, căutând explicații și soluții la problemele aduse în discuție.
9. Atenționați-i să nu dea niciodată informații personale și fotografii de-ale lor sau ale familiei nimănui de pe internet, fără permisiunea dumneavoastră.
10. Spuneți-le copiilor să nu completeze chestionare de pe internet fără a vă cere părerea mai întâi.
11. Sfătuiți-i să nu răspundă mesajelor agresive sau aluzive și să vă înștiințeze atunci când se confruntă cu situații în care se simt inconfortabil.
12. Nu le permiteți să se întâlnească cu persoane pe care le-au cunoscut pe internet, cu excepția cazului în care dumneavoastră sau cineva de încredere este prezent la aceste întâlniri sau există un alt motiv întemeiat.
13. Nu exagerați în cazul în care copiii dumneavoastră vă aduc în atenție ceva nepotrivit - vor fi intimidați și data viitoare nu vor mai îndrăzni să vă spună ceva.
14. Să aveți în vedere faptul că proprii copii tind să devină secretoși când e vorba de materiale interzise (care conțin violență sau pornografie).
15. Amintiți-le că aceste reguli se aplică ori de câte ori folosesc internetul, chiar și în afara casei, la școală sau la bibliotecă.
16. Mai presus de toate, comunicați cu ei. Cea mai bună protecție este dată de relațiile bune și o viață sănătoasă de familie, după principiile creștine, în care membrii petrec timpul împreună, cât se poate, dar se și roagă împreună.
(Aceste sfaturi au fost extrase dintr-un document redactat la începutul anilor 2000 de catolicii din Statele Unite ale Americii, intitulat „Familia ta și ciberspațiul”, în care se vorbeşte despre lucrurile pe care părinții trebuie să le cunoască, astfel încât copiii lor să utilizeze internetul în mod sigur. Sursa: old.usccb.org/comm/cyberspace)
Cinci supercalități pentru tați supereroi
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro