Copiii – modelul sufletului deschis spre Dumnezeu

Creşterea copiilor

Copiii – modelul sufletului deschis spre Dumnezeu

    • fetiță cu batic
      Copiii – modelul sufletului deschis spre Dumnezeu / Foto: Constantin Comici

      Copiii – modelul sufletului deschis spre Dumnezeu / Foto: Constantin Comici

Pentru ei, existența lui Dumnezeu și prezența divină este un lucru de la sine înțeles. Nu în zadar s-au alăturat aceste două cuvinte: copilărie și sfințenie.

Lui Iisus, lucrurile, întâmplările, oamenii de tot felul, până şi copiii Îi prilejuiau motive de revelaţie. De la toate lucrurile lumii Iisus ridică oamenii la raţiunile supranaturale ale Providenţei. Pe copii, de pildă, Iisus i-a găsit modelul sufletului deschis spre Dumnezeu.

Ei, deşi nu înţeleg nimic şi nu schiţează nicio împotrivire dialectică, cred totul şi pun întrebări uimitoare de credinţă. Pentru ei, existenţa lui Dumnezeu şi prezenţa divină este un lucru de la sine înţeles. Nu în zadar s-au alăturat aceste două cuvinte: copilărie şi sfinţenie.

De fapt, omul începe viaţa cu sfinţenie, apoi o pierde: devine păcătos, devine „întrebătorul complicat al veacului acestuia”. O natură bună (îmbunătăţită) îşi simplifică de la sine principiile şi marginile. S-ar apropia de natura originară, a cărui icoană, printre noi, numai copiii o au. Dacă nu poţi vorbi cu copiii despre Dumnezeu, vorbeşte cu Dumnezeu despre ei.

(Părintele Arsenie Boca – mare îndrumător de suflete din secolul XX, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2002, p. 71)