Copiii învață respectul de la părinţii care știu să respecte

Se înţelege de la sine că nu se poate aştepta respect din partea copiilor pentru acei părinţi care sunt dedaţi unor vicii vădite, cum ar fi beţia, furtul, hula, desfrâul ş.a.m.d. Iată de ce părinţii, dacă vor să îşi educe copiii în duhul ascultării, trebuie să le insufle respect şi temere.

Cinstire și respect puteți aștepta de la copiii voștri numai când veți fi vrednici de acest respect. Ca atare, fugiți de tot ce vă poate lipsi de el.

Printre neajunsurile în urma cărora părinții pierd respectul copiilor țin să le subliniez pe următoarele:

a) Purtarea grosolană față de proprii lor părinți. Acolo unde bunicul și bunica șed, cum se spune, după cuptor și nu cutează să se miște ca să nu își atragă fel de fel de jigniri, acolo unde în fața copiilor părinții spun despre bunici cele mai mari necuviințe și batjocuri, și copiii pierd respectul față de părinții lor, și de obicei părinții cu pricina îndură de la copiii lor în viitor lucrurile cu care au păcătuit și ei față de părinții lor.

b) Copiii pierd respectul față de părinți când aceștia nu trăiesc în pace și înțelegere și, având dispoziție dușmănoasă, își scot unul altuia în evidență neajunsurile înaintea copiilor, se ceartă, se ocărăsc și chiar se bat. Dacă aceste scene se repetă des în văzul copiilor, dacă mama îl ocărăște pe tată în fața lor sau invers, dacă tatăl și mama le spun copiilor lucruri de genul „Ești un nemernic la fel ca taică-tu”, sau: „Ești o neisprăvită, la fel ca maică-ta”, firește că nici nu se mai pune problema respectului și ascultării copiilor față de părinți.

c) La fel se întâmplă și când părinții sunt prea vorbăreți și flecăresc în prezența copiilor, îngăduindu-și să povestească în fața lor despre poznele și prostiile propriei lor tinereți.

d) În fine, se înțelege de la sine că nu se poate aștepta respect din partea copiilor pentru acei părinți care sunt dedați unor vicii vădite, cum ar fi beția, furtul, hula, desfrâul ș.a.m.d.

Iată de ce părinții, dacă vor să își educe copiii în duhul ascultării, trebuie să le însufle respect și temere.

(Sfântul Vladimir, Mitropolitul Kievului, Despre educație, Editura Sofia, 2006, pp. 109-111)

De la același autor

Ultimele din categorie