Copiii învață respectul de la părinţii care știu să respecte

Se înţelege de la sine că nu se poate aştepta respect din partea copiilor pentru acei părinţi care sunt dedaţi unor vicii vădite, cum ar fi beţia, furtul, hula, desfrâul ş.a.m.d. Iată de ce părinţii, dacă vor să îşi educe copiii în duhul ascultării, trebuie să le insufle respect şi temere.

Acolo unde bunicul şi bunica şed, cum se spune, după cuptor şi nu cutează să se mişte, ca să nu îşi atragă fel de fel de jigniri, acolo unde în faţa copiilor părinţii spun despre bunici cele mai mari necuviinţe şi batjocuri, atunci şi copiii pierd respectul faţă de părinţii lor, şi de obicei în viitor părinţii cu pricina îndură de la copiii lor lucrurile cu care au păcătuit şi ei faţă de proprii lor părinţi.

Copiii pierd respectul faţă de părinţi când aceştia nu trăiesc în pace şi înţelegere şi, având dispoziţie duşmănoasă, îşi scot unul altuia în evidenţă neajunsurile în fața copiilor, se ceartă, se ocărăsc şi chiar se bat. Dacă aceste scene se repetă des în văzul copiilor, dacă mama îl ocărăşte pe tată în faţa lor sau invers, dacă tatăl şi mama le spun copiilor lucruri de genul: „Eşti un nemernic, la fel ca taică-tu”, sau: „Eşti o neisprăvită, la fel ca maică-ta”, fireşte că nici nu se mai pune problema respectului şi ascultării copiilor faţă de părinţi.

La fel se întâmplă şi când părinţii sunt vorbăreţi şi flecăresc în prezenţa copiilor, îngăduindu-şi să povestească în faţa lor despre poznele şi prostiile propriei lor tinereţi. În fine, se înţelege de la sine că nu se poate aştepta respect din partea copiilor pentru acei părinţi care sunt dedaţi unor vicii vădite, cum ar fi beţia, furtul, hula, desfrâul şi așa mai departe.

Iată de ce părinţii, dacă vor să îşi educe copiii în duhul ascultării, trebuie să le insufle respect.

(Sfântul Vladimir, Mitropolitul Kievului, Despre educaţie, Editura Sophia, Bucureşti, 2006, pp. 109-110)

De la același autor

Ultimele din categorie