Cu familia la biserică
Frecventarea bisericii, spovedania şi împărtăşania cât mai deasă este diferită în diferite familii. Duhovnicul este cel care stabileşte cât de des trebuie să se spovedească şi să se împărtăşească omul. Frecventarea bisericii ar trebui să devină pentru copii nu o obligaţie, ci un prilej de bucurie. Înţelegerea slujbelor de către copii depinde în mare măsură de relaţiile care se stabilesc între părinţi şi Biserică. Copiii nu trebuie ţinuţi în biserică cu forţa şi nici nu trebuie obligaţi să asiste la toate acatistele şi slujbele.
Din ritmul săptămânal fac parte frecventarea regulată a bisericii şi participarea la slujbele săvârşite în casă. Ritmurile anuale din familie trebuie să corespundă cu ciclurile slujbelor bisericeşti. Fiecare membru al familiei trebuie să conştientizeze faptul că face parte din Biserica Ortodoxă.
Frecventarea bisericii, spovedania şi împărtăşania cât mai deasă este diferită în diferite familii. Ele se schimbă în funcţie de evenimentele şi necesităţile vitale ale fiecărui om în parte. Duhovnicul este cel care stabileşte cât de des trebuie să se spovedească şi să se împărtăşească omul. Pruncii ar trebui împărtăşiţi în fiecare săptămână sau nu mai puţin de o dată pe lună. Adulţii care locuiesc în oraşe mari ar trebui să vină în fiecare săptămână la biserică.
Dacă dintr-un anumit motiv acest lucru devine imposibil, se va stabili o regulă ‒ nu mai puţin de o dată la trei săptămâni. În vechime, creştinul care lipsea trei duminici la rând de la biserică nu era admis la împărtăşanie şi era excomunicat din Biserică. Astăzi noi nici nu mai pomenim despre regulile stabilite încă în primele secole, dar din când în când ar trebui să ni le amintim.
Frecventarea bisericii ar trebui să devină pentru copii nu o obligaţie, ci un prilej de bucurie. Înţelegerea slujbelor de către copii depinde în mare măsură de relaţiile care se stabilesc între părinţi şi Biserică. Copiii nu trebuie ţinuţi în biserică cu forţa şi nici nu trebuie obligaţi să asiste la toate acatistele şi slujbele...
(Pr. Prof. Gleb Kaleda, Biserica din casă, traducere de Lucia Ciornea, Editura Sophia, București, 2006, pp. 164-165)
Cele mai bune jucării sunt cele naturale
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro