Cum îi convingem pe adolescenți să aleagă calea cea bună?

Întreabă preotul

Cum îi convingem pe adolescenți să aleagă calea cea bună?

    • Cum îi convingem pe adolescenți să aleagă calea cea bună?
      Foto: Benedict Both

      Foto: Benedict Both

Nora
întreabă:

Am ascultat un interviu cu un părinte, în care spunea că toți demonii din iad sunt acum pe pământ. Familia noastră (soțul, eu și două fete adolescente) suntem încercați/ bântuiți de cel rău. Fetele nu vor sa audă sau să facă cele plăcute lui Dumnezeu, parcă nu le pasă de nimic, numai cu „prietenii” vorbesc, ascultă muzică necuviincioasă, se îmbracă și se fardează necuviincios și, în general, nu ascultă de noi și ne necăjesc. Ce recomandați pentru această mare încercare? Eu nu știu ce să le zic, să le cert, să le spun cu vorba bună, nu știu?... Îmi reproșează că numai despre religie vorbesc cu ele. Eu mă supăr, plâng, câteodată deznădăjduiesc sau strig la ele, îmi pierd răbdarea și cumpătul. Ce rugăciuni recomandați?

29 Martie 2017

Nora,

Din păcate, ceea ce îmi povestiţi este o problemă des întâlnită în zilele noastre. Adolescenţii, indiferent de timpul în care au crescut, au avut momentele lor de răzvrătire împotriva autorităţii părinţilor – însă, în zilele noastre, s-au întrecut toate limitele. Mijloacele de comunicare între tineri, aşa numitele reţele de socializare, au accentuat influenţa negativă, unii pe alţi îndemnându-se la lucruri vătămătoare, luând drept modele oameni cu viaţa rea, din punctul nostru de vedere.

Cumpătarea, înfrânarea, viaţa raportată la Dumnezeu sunt socotite învechite şi umilitoare pentru majoritatea tinerilor din ziua de astăzi. Se pune mult preţ pe tot ceea ce este nou, modern, libertate fără prejudecăţi, acceptarea tuturor deviaţiilor – ca fiind ceva  normal şi firesc. Acesta este timpul în care trăim şi în care trebuie, cu ajutorul lui Dumnezeu, să facem faţă provocărilor celor de multe feluri.

Să vă rugaţi mult pentru copiii dumneavoastră, puneţi-i înaintea lui Dumnezeu, cu toate neputinţele lor. Dacă au primit educaţie religioasă atunci când au fost mici, dacă s-au rugat şi au mers la biserica, Dumnezeu nu va uita niciodată rugăciunile lor curate de copilaşi şi-i va ajuta, în timp, să se întoarcă către El. Dacă însă nu au făcut toate acestea spuse, va fi un pic mai greu – dar şi aşa se pot apropia de Dumnezeu, dacă părinţii se vor ruga stăruitor pentru ei şi se vor strădui ei înşişi să trăiască după Dumnezeu.

Nu-i siliţi prea tare dacă ei nu primesc cuvântul, certaţi-i şi mustraţi-i cu blândeţe şi îndelungă răbdare, nu-i cicăliți prea mult – pentru că veţi obţine contrariul. Aveţi răbdare, căci va trece şi această perioadă de rătăcire. Citiţi acatiste, psalmi, precum şi rugăciuni specifice nevoilor dumneavoastră, pe care le găsiţi în cărţile de rugăciuni.

Domnul să va dea răbdare şi înţelepciune!

In reply to by Petroniu Marin

Nora a răspuns:
19 Mai 2017

Multumesc pentru raspuns. Doamne ajuta

Vlad a răspuns:
1 Aprilie 2017

Parintele Arsenie Boca ne spune ca atunci cand nu putem vorbi cu copiii despre Dumnezeu sa vorbim cu Dumnezeu despre ei.

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: