Cum poți ști dacă există compatibilitate educațională între tine și persoana iubită

Căsătorie

Cum poți ști dacă există compatibilitate educațională între tine și persoana iubită

    • tineri îmbrățișați
      Cum poți ști dacă există compatibilitate educațională între tine și persoana iubită / Foto: Oana Nechifor

      Cum poți ști dacă există compatibilitate educațională între tine și persoana iubită / Foto: Oana Nechifor

Dacă nu vă aflați amândoi la aproximativ același nivel intelectual, relația poate fi una neechilibrată. Acest lucru nu înseamnă neapărat că va eșua, dar poate pune presiuni suplimentare asupra relației.

Acesta este un domeniu care a fost mult mai important în trecut, dar păstrează încă o anumită relevanță chiar și în societatea occidentală presupus egalitară și nedivizată în clase. Dacă nu vă aflați amândoi la aproximativ același nivel intelectual, relația poate fi una neechilibrată. Acest lucru nu înseamnă neapărat că va eșua, dar poate pune presiuni suplimentare asupra relației.

Deși societatea modernă occidentală se presupune a nu fi divizată în clase, numeroase persoane (în special în comunitățile creștin-ortodoxe etnice de imigranți) încă gândesc în termeni de clase sociale: clasa superioară, clasa inferioară, clasa muncitoare și așa mai departe. Astfel de distincții de clasă sunt adesea legate de nivelul educațional al unei persoane.

Luați în considerare situația extremă a unui cuplu în care unul este foarte educat și inteligent, iar celălalt este slab educat și având inteligența sub medie. Cu ce fel de probleme s-ar putea confrunta? Partenerul educat poate fi tentat să privească de sus pe celălalt, ignorând probabil intervenția partenerului în cadrul discuțiilor și deciziilor și chiar înjosindu-se uneori. Partenerul puțin educat poate fi tentat să se simtă inferior, să-și piardă stima de sine sau să dezvolte resentimente față de partenerul său, care ar putea părea arogant și mândru. S-ar simți rușinați să se prezinte reciproc colegilor lor de muncă?

Pentru unele persoane, diferențele de clasă sunt importante, în timp ce pentru altele, acestea contează foarte puțin. Dacă proveniți din medii de clasă sau educaționale diferite, atunci voi și familiile voastre trebuie să aflați cât de importante sunt educația și clasa pentru voi și în ce măsură diferențele din acest domeniu vă pot afecta, dacă vă pot afecta, relația.

Întrebări-reflecție

- Cât de bine vă înțelegeți cu colegii de muncă și prietenii partenerului vostru?

- Cum vă simțiț în legătură cu abilitățile și realizările partenerului? Le vedeți într-o lumină pozitivă sau le priviți ca o dezamăgire și o amenințare?

- Care este perspectiva voastră asupra ambiției? Este ceva ce admirați sau ceva ce considerați a fi dăunător pentru fericirea voastră și mulțumirea în viață?

- V-ați sprijini partenerul dacă el sau ea și-ar dori să-și continue educația după căsătorie, cu toate sacrificiile care ar putea fi necesare din partea dumneavoastră?

(Pr. Antonios Kaldas, Ireni Attia, Doi devin una: ghid creștin ortodox pentru logodnă și căsnicie, Editura Doxologia, Iași, 2020, pp. 59-60)

Notă: Pentru o relaţie de succes pe tot parcursul vieţii, un cuplu căsătorit trebuie să fie compatibil în multe domenii, nu doar în unul sau două. Cele şapte domenii de compatibilitate sunt: compatibilitatea spirituală, morală, socială, educaţională, emoţională, fizică şi financiară sau materială. Cum puteţi şti dacă sunteţi compatibil cu partenerul dumneavoastră? Pentru a vă ajuta să aflați acest lucru, am descris domeniile de compatibilitate prin care puteţi înţelege mai bine personalităţile voastre corespunzătoare şi relaţia dintre ele. Ideea este să parcurgeţi aceste articole şi să le discutaţi împreună, cât mai sincer şi mai deschis posibil. Amintiţi-vă că nu este necesar să aveţi aceleaşi răspunsuri la fiecare întrebare, dar, sperăm că veţi avea răspunsuri compatibile sau complementare. Dar dacă răspunsurile voastre sunt în mod direct contradictorii, iar discuţia despre acestea sugerează că nu puteţi înţelege punctul de vedere al celeilalte persoane, acest lucru ar trebui să vă dea de gândit.

Citește și despre celelalte domenii de compatibilitate: Cum poți ști dacă există compatibilitate spirituală între tine și persoana iubită

Cum poți ști dacă există compatibilitate morală între tine și persoana iubită

Cum poți ști dacă există compatibilitate socială între tine și persoana iubită​

Verifică dacă există compatibilitate cu persoana iubită înainte de „pasul cel mare”