Cum poți ști dacă există compatibilitate spirituală între tine și persoana iubită

Căsătorie

Cum poți ști dacă există compatibilitate spirituală între tine și persoana iubită

    • cununie religioasă
      Cum poți ști dacă există compatibilitate spirituală între tine și persoana iubită / Foto: Oana Nechifor

      Cum poți ști dacă există compatibilitate spirituală între tine și persoana iubită / Foto: Oana Nechifor

Găsirea unei persoane compatibile din punct de vedere spiritual nu poate părea extrem de importantă pe termen scurt, atunci când lucruri precum atracția fizică și vraja romantismului vă pot domina sentimentele legate de relație. Dar dacă vedem căsnicia ca o tovărășie pe viață, care trebuie să îndure tot felul de furtuni și să ne pregătească pentru veșnicia cu Dumnezeu, compatibilitatea spirituală apare clar ca un factor esențial.

Pe măsură ce veți petrece timpul împreună, veți afla dacă aveți aceeași înțelegere a lui Dumnezeu. Căsnicia este cea mai intimă, sinceră și, prin urmare, vulnerabilă relație pe care o veți avea vreodată în viața voastră. Este, în ochii Bisericii, în primul rând o unire spirituală între doi oameni, prin care își dăruiesc trupul, mintea, inima și sufletul unul altuia, într-un chip minunat al iubirii divine care ne unește cu Hristos însuși și ne pregătește pentru Ceruri. Găsirea unei persoane compatibile din punct de vedere spiritual nu poate părea extrem de importantă pe termen scurt, atunci când lucruri precum atracția fizică și vraja romantismului vă pot domina sentimentele legate de relație. Dar dacă vedem căsnicia ca o tovărășie pe viață, care trebuie să îndure tot felul de furtuni și să ne pregătească pentru veșnicia cu Dumnezeu, compatibilitatea spirituală apare clar ca un factor esențial.

Multe probleme practice apar atunci când partenerii se află pe lungimi de undă duhovnicești diferite. De exemplu, un soț poate deveni gelos față de soția sa pentru că a petrecut prea mult timp la biserică, simțind că ar trebui să aibă dreptul asupra acelui timp. Sau o soție se poate supăra pe soțul ei pentru că preferă să plătească contribuția către biserică într-o perioadă în care se află destul de strâmtorați din punct de vedere financiar. Probleme pot apărea și atunci când o persoană crede că se află pe un „nivel duhovnicesc” superior celuilalt, crezând că acest lucru îi dă dreptul să predice sau să îl mustre pe celălalt partener pentru slăbiciunea sa duhovnicească.

Căsătoriile dintre persoane din Biserici creștine diferite întâmpină o provocare suplimentară, întrucât cei doi parteneri vor veni cu abordări diferite asupra credinței. Vedem astfel de dificultăți uneori chiar și atunci când două persoane au fost crescute în parohii diferite din cadrul aceleiași Biserici și în același oraș! Când unul dintre parteneri provine dintr-un mediu necreștin, diferențele sunt amplificate și mai mult. Vom reveni la provocările unice create de căsătoriile mixte într-un alt articol.

Întrebări-reflecție

– Cum vă raportați la Dumnezeu? Îl priviți ca un Stăpân, Judecător, Tată sau Prieten (sau un amestec din toate)? 

– Cât de mult contați pe Dumnezeu? Credeți că El rezolvă toate probleme voastre sau preferați zicala: „Dumnezeu îi ajută pe cei care se ajuta singuri”?          

– Îl așezați pe Dumnezeu ca întâia prioritate în viață, deasupra tuturor lucrurilor?

– Ce rol joacă Dumnezeu în relația voastră unul cu altul?

– Ce atitudini aveți față de rugăciune, Sfânta Scriptură, a merge la slujbă devreme și a vă spovedi și împărtăși cu regularitate?

– Ce atitudini aveți față de slujirea în Biserică și milostenie?

– Cum v-ați caracteriza din punct de vedere religios: conservator, moderat sau liberal?

– Care este rolul părintelui duhovnic sau al îndrumătorului spiritual în viața voastră personală? Cât de implicat vă așteptați să fie în relația voastră?

– Care credeți că este rolul vostru în a vă ajuta soțul sau soția să ajungă în împărăția Cerurilor?

(Pr. Antonios Kaldas, Ireni Attia, Doi devin una: ghid creștin ortodox pentru logodnă și căsnicie, Editura Doxologia, Iași, 2020, pp. 52-54)

Notă: Pe măsură ce vă cunoaşteţi mai bine, trebuie să vă gândiţi dacă sunteţi compatibili. Compatibilitatea înseamnă că personalităţile voastre funcţionează bine împreună, că vă completaţi unul pe celălalt şi umpleţi ceea ce lipseşte celuilalt şi că vă faceţi fericit unul pe altul. Pentru o relaţie de succes pe tot parcursul vieţii, un cuplu căsătorit trebuie să fie compatibil în multe domenii, nu doar în unul sau două. Cele şapte domenii de compatibilitate sunt: compatibilitatea spirituală, morală, socială, educaţională, emoţională, fizică şi financiară sau materială. Cum puteţi şti dacă sunteţi compatibil cu partenerul dumneavoastră? Pentru a vă ajuta să aflați acest lucru, am descris domeniile de compatibilitate prin care puteţi înţelege mai bine personalităţile voastre corespunzătoare şi relaţia dintre ele. Ideea este să parcurgeţi aceste articole şi să le discutaţi împreună, cât mai sincer şi mai deschis posibil. Amintiţi-vă că nu este necesar să aveţi aceleaşi răspunsuri la fiecare întrebare, dar, sperăm că veţi avea răspunsuri compatibile sau complementare. Dar dacă răspunsurile voastre sunt în mod direct contradictorii, iar discuţia despre acestea sugerează că nu puteţi înţelege punctul de vedere al celeilalte persoane, acest lucru ar trebui să vă dea de gândit.

Îți mai recomandăm și: Cum poți ști dacă există compatibilitate socială între tine și persoana iubită

Cum poți ști dacă există compatibilitate morală între tine și persoana iubită​

Cum poți ști dacă există compatibilitate educațională între tine și persoana iubită

„Ne iubim” nu înseamnă întotdeauna și că „ne potrivim”

Verifică dacă există compatibilitate cu persoana iubită înainte de „pasul cel mare”