Cum poți ști dacă există compatibilitate morală între tine și persoana iubită
Unele decizii morale vor avea un impact practic deosebit asupra partenerului vostru. Dacă amândoi vedeți credința creștină, Biblia și Tradiția Bisericii ca fiind sursele ultime ale adevărului moral, atunci multe probleme care sunt dependente de opiniile individuale pot fi rezolvate rapid.
Compatibilitatea spirituală devine, de asemenea, importantă atunci când apar decizii morale. Astfel de decizii sunt inevitabile în viață, așa cum ați experimentat deja cu siguranță atunci când erați singur. Odată ce v-ati căsătorit, nu mai puteți lua singuri decizii morale importante, întrucât acestea îl vor afecta cel mai probabil acum pe partenerul vostru la fel de mult ca pe dumneavoastră, iar în multe situații, puteți să fiți considerați responsabili împreună. În cele din urma, ele îi vor afecta și pe copiii voștri.
O parte semnificativă a opiniilor noastre despre alții derivă din tipul de atitudini morale pe care vedem că le adoptă. Dragostea și respectul față de partenerul vostru vor crește atunci când acesta trăiește în mod nobil, potrivit principilor sale, iar dragostea și respectul vor scădea atunci când acționează în mod josnic sau egoist. Dacă ar trebui să alegeți să faceți ceva ilegal sau imoral, este mai mult decât probabil că soțul sau soția dumneavoastră va împărți povara vinovăției cu voi.
Unele decizii morale vor avea un impact practic deosebit asupra partenerului vostru. De exemplu, decizia de a nu accepta o promovare deoarece ar presupune să acționați împotriva conștiinței dumneavoastră înseamnă că amândoi trebuie să renunțați la venitul suplimentar pe care l-ar fi adus promovarea. Deci înțelegerea modului în care veți aborda luarea deciziilor morale împreună este o parte foarte importantă a cunoașterii faptului dacă sunteți potrivit unul pentru celălalt.
Dacă amândoi vedeți credința creștină, Biblia și Tradiția Bisericii ca fiind sursele ultime ale adevărului moral, atunci multe probleme care sunt dependente de opiniile individuale pot fi rezolvate rapid. De exemplu, dacă unul dintre parteneri nu consideră necesar să fie complet cinstit în completarea declarației sale fiscale, celălalt poate face apel la principiul creștin al onestității.
Însă nici aceasta nu este soluția universală pe care unii o consideră că ar fi. Trebuie să ne amintim că doi oameni care cred în mod absolut să urmeze învățăturile lui Hristos ar putea, totuși, interpreta aceste principii în moduri diferite. O persoană accentuează versetele care vorbesc despre faptul că Dumnezeu îi binecuvântează cu succes pe cei ce se tem de El, în timp ce o alta subliniază poruncile lui Hristos care vorbesc despre faptul că cei care voiesc să Îl urmeze să vândă tot ce au. Ambele pot pretinde că au sprijinul Bibliei în spatele punctului lor de vedere. Acesta este motivul pentru care este important să discutăm aceste aspecte împreună, în mod deschis și detaliat.
Întrebări-reflecție
- Care credeți că sunt cele mai importante principii morale sau etice?
- Cât de strict crede fiecare dintre voi că trebuie să adere la principiile morale sau etice? Sunteți foarte stricți în ceea ce privește aderarea la principiile morale sau preferați o abordare mai pragmatică: este uneori necesar să faceți o excepție pentru a vă descurca în viață? Ce părere aveți despre principiul „Scopul scuză mijloacele”?
- Care este viziunea voastră asupra unor domenii diferite de moralitate, precum moralitatea sexuală, financiară, de mediu sau politică?
- Cât de mult vă preocupă subiecte precum sărăcia la nivel mondial sau încălzirea globală?
- Ar putea fi folositor să discutați împreună unele dileme etice ipotetice pentru a vă ajuta să înțelegeți personalitatea morală a celuilalt. De exemplu, dacă partenerul dumnevoastră ar fi bolnav într-o fază terminală, iar dumneavoastră nu v-ați putea permite singurul medicament care i-ar putea salva viața, ar fi justificat să furați acel medicament pentru a-i salva viața? Desigur, astfel de situații ipotetice sunt pline de imperfecțiuni și limitări, însă s-ar putea dovedi folositoare în a vă înțelege mai bine unul pe celălalt.
(Pr. Antonios Kaldas, Ireni Attia, Doi devin una: ghid creștin ortodox pentru logodnă și căsnicie, Editura Doxologia, Iași, 2020, pp. 54-56)
Notă: Pentru o relaţie de succes pe tot parcursul vieţii, un cuplu căsătorit trebuie să fie compatibil în multe domenii, nu doar în unul sau două. Cele şapte domenii de compatibilitate sunt: compatibilitatea spirituală, morală, socială, educaţională, emoţională, fizică şi financiară sau materială. Cum puteţi şti dacă sunteţi compatibil cu partenerul dumneavoastră? Pentru a vă ajuta să aflați acest lucru, am descris domeniile de compatibilitate prin care puteţi înţelege mai bine personalităţile voastre corespunzătoare şi relaţia dintre ele. Ideea este să parcurgeţi aceste articole şi să le discutaţi împreună, cât mai sincer şi mai deschis posibil. Amintiţi-vă că nu este necesar să aveţi aceleaşi răspunsuri la fiecare întrebare, dar, sperăm că veţi avea răspunsuri compatibile sau complementare. Dar dacă răspunsurile voastre sunt în mod direct contradictorii, iar discuţia despre acestea sugerează că nu puteţi înţelege punctul de vedere al celeilalte persoane, acest lucru ar trebui să vă dea de gândit.
Îți mai recomandăm și: Cum poți ști dacă există compatibilitate spirituală între tine și persoana iubită
Cum poți ști dacă există compatibilitate socială între tine și persoana iubită
Cum poți ști dacă există compatibilitate educațională între tine și persoana iubită
Verifică dacă există compatibilitate cu persoana iubită înainte de „pasul cel mare”
Căsnicia este arta prin care două persoane învață să danseze grațios prin viață, în același ritm
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro