Cum să cerem sfat folositor de la slujitorii Bisericii?

Cuvinte duhovnicești

Cum să cerem sfat folositor de la slujitorii Bisericii?

Trebuie să ştiţi să faceţi introducerea, ca să prindă omul curaj, să-i dai putere de cuvânt. Cuvântul nu este al lui; în parte, este şi al tău, pentru că l-ai cerut cu smerenie şi sincer. Puterea nu e a lui, ci a lui Dumnezeu, şi felul tău de a o cere contează. Poziția ta trebuie să fie smerită, cinstită sub orice chip. Nu există libertate fără o inimă cinstită, ci doar un fel de a te juca cu ziua de astăzi aşa cum te-ai jucat şi ieri.

În relaţia noastră cu gradele bisericeşti – cu episcopii, de exemplu – limbajul nostru trebuie să fie personal, sau trebuie să vorbim ca de la instituţie la instituţie?

Vorbiţi în numele instituţiei pe care o reprezentaţi, dar vorbiţi ca de la om la om. Cel cu care vorbiţi reprezintă Biserica, aşa că adoptaţi o atitudine smerită, nu pentru a obţine un răspuns, ci ca să-l inspire pe el Dumnezeu să vă dea un răspuns. Aceasta depinde şi de poziţia celui care cere lucrul acesta – un profesor, un părinte etc. Poziţia ta trebuie să fie smerită, cinstită sub orice chip. Nu există libertate fără o inimă cinstită, ci doar un fel de a te juca cu ziua de astăzi aşa cum te-ai jucat şi ieri.

Când vă adresaţi, trebuie să cunoaşteţi şi formulele de rigoare: „Înaltpreasfinţite Părinte” – aşa se vorbeşte de la episcop în sus; dar asta se învaţă uşor. De pildă: „Înaltpreasfinţite Stăpâne, venim cu inima smerită să vă întrebăm unele lucruri. Dacă se poate, iertaţi-ne că v-am deranjat”. Trebuie să ştiţi să faceţi introducerea, ca să prindă omul curaj, să-i dai putere de cuvânt. Cuvântul nu este al lui; în parte, este şi al tău, pentru că l-ai cerut cu smerenie şi sincer.

Doi inşi s-au dus la un părinte să-i ceară sfat mântuitor, fiindcă avea fiecare câte o neputinţă. După ce au vorbit cu părintele, unul a zis: „I-am spus şi m-am eliberat de acea neputinţă”. Celălalt a zis: „Eu i-am spus, mi-a spus ce să fac, şi nu m-am eliberat”. „Dar cum i-ai spus?” „Părinte, am nevoie de lucrul cutare”. „Măi, uite cum am făcut eu: am căzut la picioarele lui, cu faţa la pământ, şi l-am rugat: «Părinte, fă rugăciuni ca să mă izbăvească Dumnezeu de neputinţa mea»”. Prin urmare, puterea nu e a lui, ci a lui Dumnezeu, şi felul tău de a o cere contează. Părintele n-avea nevoie să-ţi dea ţie sfaturi, ci tu aveai nevoie să le iei. Întotdeauna, dacă te duci să ceri un sfat, nu e o flatare pentru cel la care te duci. (Arhimadrit Arsenie Papacioc)

(Duhovnici români în dialog cu tinerii, Editura Bizantină, București, pp. 128-129)