Cum să menținem pacea și bucuria în sânul familiei – ghid practic (I)

Căsătorie

Cum să menținem pacea și bucuria în sânul familiei – ghid practic (I)

Un om vesel, plin de viață este un om bun, căci oamenii care au dragoste și bunătate se aseamănă cu îngerii care transmit bucurie și veselie, oriunde s-ar afla, spunea Sfântul Paisie Aghioritul. Acești oameni minunați împlinesc în mod real cuvântul Sfântului Apostol Pavel: „Bucurați-vă pururea. Rugați-vă neîncetat.”

Întâlnesc adesea tineri căsătoriți care își doresc să se întoarcă la pacea de la începutul relației căsniciei lor, însă nu știu cum să facă acest pas. În urma discuțiilor cu ei am identificat câteva soluții care te vor ajuta și pe tine să-ți restabilești echilibrul pierdut. Unele sfaturi surprind aspecte mici din viața de zi cu zi a unei familii, însă în realitate ele reprezintă detalii foarte importante cu un efect surprinzător de mare.

• Zâmbește! E gratuit!

Oamenii sunt în mare măsură oglinda noastră; acțiunile și atitudinea lor ne reflectă pe noi, cu bune si cu rele. De aceea, modul în care ne percep depinde foarte mult de felul în care ne adresăm noi lor, dar și de cum ne comportăm cu ei. Un rol important în păstrarea stării de bine din familie îl are zâmbetul nostru care se oglindește pe chipul celuilalt. „Zâmbetul este primul semn de iubire” (Michiela Poenaru) pe care îl transmitem celor din jur.

Amintește-ți chipul luminos și zâmbetul cald al Maicii Domnului din icoana „Betleemița” aflată în Biserica Nașterii din Betleem! În fața acestui scump odor și în zâmbetul Măicuței Sfinte regăsim multă iubire, empatie și bucurie, sentimente ce izvorăsc din legătura ei cu Fiul ceresc și pe care ni le transmite cu generozitate și nouă, privitorilor și închinătorilor.

Prin zâmbet, oamenii își deschid inima caldă și încălzesc, la rândul lor, inimile reci ale celor din jur: „Cu arma bunăvoinței ne-ai încununat pe noi.”, spune prorocul David (Psalmi 5, 12). Așadar, bunăvoința cucerește inimi. De ce numește psalmistul bunăvoința „armă”? Pentru că atitudinea binevoitoare are puterea să pătrundă și să deschidă o inimă rece, dar și să diminueze intențiile negative ale cuiva față de tine. Printr-un zâmbet curat, izvorât dintr-o atitudine binevoitoare, îl poți împiedica pe cel de lângă tine să-și manifeste răutatea. „Precum un ascet care, fără să-l vadă cineva, folosește întregii lumi, căci valul rugăciunii sale îi înrâurește pe ceilalți, împărtășește lumii Duhul Sfânt, tot astfel să vă răspândiți iubirea, fără să așteptați răsplată, cu iubire, răbdare, zâmbet (...)” – Părintele Porfirie Kafsokalivitul.

• Fii spiritual,-ă!

Dacă ești spiritual,-ă, vesel,-ă și luminos,-oasă, toți cei din jurul tău vor fi, la rândul lor, bucuroși să întâlnească un om ca tine. Dacă, dimpotrivă, te întorci acasă posomorât,-ă și abătut,-ă, cu siguranță, cei dragi vor simți asta și se vor întrista și ei, căutând să stea cât mai departe de tine.

Prin natura sa, omul care Îl iubește pe Dumnezeu și pe aproapele său este bucuros și are chipul luminos: „Sufletul care a fost atins de iubirea de Dumnezeu mereu se bucură, este vesel, saltă și dansează, fiindcă se odihnește în iubirea Domnului, precum se odihnește călătorul lângă izvor. Nimic din necazurile lumii nu-i poate lua liniștea și pacea lui și nici nu-i poate lua bucuria si fericirea în care se află.”

Un om vesel, plin de viață este un om bun, căci oamenii care au dragoste și bunătate se aseamănă cu îngerii care transmit bucurie și veselie, oriunde s-ar afla, spunea Sfântul Paisie Aghioritul.

De-a lungul vieții, am cunoscut oameni cu un înalt nivel duhovnicesc – adevărați sfinți – care mai cu seamă în relațiile interumane erau deosebit de veseli, glumeau, râdeau, așa încât, dacă s-ar fi întâlnit cu cineva care nu îi cunoștea, acea persoană s-ar fi putut sminti de-a binelea. În realitate însă sufletele lor erau libere ca păsările cerului, bucurându-se neîncetat de unirea cu Dumnezeu, unire din care își trăgeau seva de energie binefăcătoare. Acești oameni minunați pe care am avut șansa să-i întâlnesc împlineau cu adevărat cuvântul Sfântului Apostol Pavel: „Bucurați-vă pururea. Rugați-vă neîncetat.” (Tesaloniceni 5, 16-17)

l-am povestit bunicului meu despre ei, iar el mi-a spus: „Nu poți să te bucuri pururea decât dacă te rogi neîncetat.” Prin urmare, secretul permanentei bucurii pământești și cerești este să te desprinzi din ghearele necontenitelor griji lumești pe care cel rău ți le propune neîncetat și, cu multă dibăcie, și să trăiești doar cu gândul și cu inima la Domnul Hristos.

Ieși urgent din relațiile „toxice”!

Fiecare dintre noi are la un moment dat relații interumane în afara familiei – mă refer la prieteni prietene. Uneori, legăturile cu astfel de persoane pot deveni „toxice”, în sensul că ar putea să influențeze relația dintre soți, iar acest lucru este valabil atât în cazul bărbaților, cât și în cel al femeilor.

Dacă simți că prietenia cu o anumită persoană generează asupra familiei tale un rău cât de mic , renunță urgent să te mai întâlnești cu ea! Altminteri, te va determina treptat să-ți privești soțul/soția altfel decât este în realitate. Ia aminte: adevăratele prietenii de familie sunt cele unanim acceptate.

(Părintele Vasile Ioana, Cartea familiei, Editura Bookzone, București, 2021, pp. 100-103)

Continuarea aici: Cum să menținem pacea și bucuria în sânul familiei – ghid practic (II)

Îți mai recomandăm și: Pentru fericirea ambilor soți ‒ evitați orice început de înstrăinare

Există o rețetă a fericirii în familie?