Cum știi că ești într-o relație abuzivă?

Căsătorie

Cum știi că ești într-o relație abuzivă?

Unele persoane nu au înţelepciunea de a construi o relaţie, încercând să îl transforme pe celălalt într-o clonă a lui, de sex opus, care trebuie să îi semene perfect, să îl asculte şi să îi împlinească deplin dorinţele, poftele sau ambiţiile sale. În această situaţie, se poate vorbi despre o relaţie abuzivă. Specialiştii ne recomandă să ne punem mai multe întrebări asupra relației pe care o avem cu „alesul” sau „aleasa” sufletului nostru.

Iubirea este cel mai frumos lucru care i se poate „întâmpla” unei persoane. Însă, de la primele emoţii şi până la o iubire matură şi fericită, din perspectiva ambilor parteneri, este o lucrare profundă de armonizare.

Prietenia adevărată, căsnicia sau familia fericită este asemenea unei edificiu, care trebuie consolidat neîncetat. Unele persoane, însă, nu au înţelepciunea de a construi relaţia lor, încercând să îl transforme pe celălalt într-o clonă a lui, de sex opus, care trebuie să îi semene perfect, să îl asculte şi să îi împlinească deplin dorinţele, poftele sau ambiţiile sale.

În această situaţie, se poate vorbi despre o relaţie abuzivă.

Specialiştii ne recomandă să ne punem mai multe întrebări asupra relației pe care o avem cu „alesul” sau „aleasa” sufletului nostru.

Acestea sunt:

„1. Îţi afectează limitele pe care ţi le-ai fixat?

2. Este foarte irascibil/ă (are grave schimbări de dispoziţie?) Este foarte drăguţ/ă cu tine într-o zi şi dificil/ă şi respingător/oare în următoarea?

3. Îţi spune cu cine să fii prieten/ă? E grosolan/ă şi/sau îţi insultă prietenii?

4. Îţi critică constant înfăţişarea (hainele pe care le porţi, coafura, etc)?

5. Cum reacţionează în situaţii frustrante: aşteptarea chelnerului, aglomeraţia în trafic, aşteptându-te să te pregăteşti?

6. Ţi se adresează într-un mod nepoliticos sau bădăran?

7. A proferat ameninţări la adresa ta sau a familiei tale?

8. E responsabil/ă pentru acţiunile lui? Sau, din contra, dă vina pe ceilalţi? (pe mamă, pe şef, pe TINE).

9. E foarte gelos/oasă şi/sau posesiv/ă (îţi verifică apelurile, îţi verifică mesajele e-mail/SMS)?

10. Te simţi deseori înstrăintat/ă de familie şi de prieteni de când ai început să ieşi cu el/ea?”[1].

Dacă toate răspunsurile sunt negative, atunci înseamnă că sunteţi implicaţi într-o relaţie de iubire autentică, în care puteţi, cu efort reciproc, să vă găsiţi fericirea şi mântuirea. Dacă mai există răspunsuri pozitive, trebuie să meditaţi adânc la viitorul relaţiei, la ceea ce se poate schimba sau nu, în comportamentul şi caracterul celuilalt şi al vostru. Dacă numărul răspunsurilor pozitive este mai mare de cinci, este semn că vă aflaţi într-o relaţie toxică, frustrantă şi traumatizantă şi, cu toată durerea şi regretul, trebuie să fugiţi din ea. Dacă nu reuşiţi, efectele negative sunt direct proporţionale cu durata ei şi cu intensitatea sentimentelor de frustare pe care le produce.

[1] Chana LEVITAN, Vreau să mă căsătoresc doar o singură dată. 10 întrebări pentru a reuşi din prima! Traducere din limba engleză de Simona-Elena Procopet, Editura Globo, Bucureşti, 2013, p. 104

Îți mai recomandăm și: Relaţiile toxice – o capcană din care poţi ieşi

Forme subtile de abuz în familie – cauze și soluții