Adevărata ţintă a vieţii noastre este dobândirea Sfântului Duh

Dobândirea Sfântului Duh este de asemenea un câştig, dar un câştig veşnic, izvorâtor de daruri, foarte asemănător câştigului vremelnic, şi se obţine prin aceleaşi mijloace.

Adevărata ţintă a vieţii noastre creştine este dobândirea Sfântului Duh, în timp ce rugăciunea, privegherea, postul, milostenia şi alte fapte virtuoase făcute în numele lui Hristos nu sunt decât mijloace.

– Cum să-L dobândeşti?, întrebai pe Părintele Serafim, căci nu înţeleg prea bine.

– Dobândirea este acelaşi lucru cu câştigarea. Ştii ce înseamnă a câştiga bani? Cam acelaşi lucru este şi cu Sfântul Duh. În general, pentru oameni, scopul vieţii este câştigul de bani. Boierii, pe deasupra, doresc şi onoruri, distincţii şi recompense pentru serviciile aduse ţării. Dobândirea Sfântului Duh este de asemenea un câştig, dar un câştig veşnic, izvorâtor de daruri, foarte asemănător câştigului vremelnic, şi se obţine prin aceleaşi mijloace.

Domnul Iisus Hristos, Dumnezeu – Omul, compară viaţa noastră cu o călătorie şi activitatea pământească cu un negoţ. Ne recomandă tuturor: „Neguțătoriți până ce voi veni, răscumpărând vremea, căci zilele rele sunt” (Luca 19,13; Efeseni 5,16). Cu alte cuvinte: grăbiţi-vă să obţineţi bunătăţile cereşti cu ajutorul bunurilor pământeşti. Aceste bunuri pământeşti nu sunt altceva decât fapte virtuoase făcute în numele lui Hristos şi care ne aduc harul Sfântului Duh.

(Sfântul Serafim de Sarov, Scopul vieții creștine, Editura Egumenița, p. 13-15)

De la același autor

Ultimele din categorie