Cum să-ți transformi dușmanii în prieteni
Tocmai când fratele s-a apropiat de casa prietenului său, acesta a deschis larg ușa, a alergat la el și l-a îmbrățișat pe fratele ofensat, făcând pace cu el.
Cum putem depăși dușmănia dușmanilor noștri? Prin renunțare, blândețe și rugăciune. Renunțarea în toate, cu excepția credinței și curăția vieții, blândețea și rugăciunea, mereu și mereu.
Sfântul Ambrozie scrie: „Aceasta este arma celor drepți care, în retragere fiind, cuceresc, precum obișnuiesc arcașii iscusiți, ca fugind, să săgeteze pe cei mai puternici decât ei”.
Un frate a fost jignit de către prietenul său, dar, cu toate acestea, dorind pace cu el, a mers la el să se împace. Cu toate acestea, prietenul său nici măcar nu a vrut să-i deschidă ușa și certându-l din interior, l-a alungat de la casa lui. Fratele apoi s-a plâns unui părinte duhovnicesc, care i-a zis: „Mergând la prietenul tău să te împaci cu el, tot drumul l-ai condamnat în gândurile tale și te-ai îndreptățit pe tine. Te sfătuiesc, chiar dacă prietenul tău a păcătuit împotriva ta, așază în mintea ta gândul că ai păcătuit împotriva lui și, în acest fel, du-te la el și în gândurile tale îndreptățește-l pe el, condamnându-te pe tine însuți. Astfel, fratele a pornit la drum. Și ce s-a întâmplat? Tocmai când fratele s-a apropiat de casa prietenului său, acesta a deschis larg ușa, a alergat la el și l-a îmbrățișat pe fratele ofensat, făcând pace cu el.
Să păstrăm evlavia în biserică pentru a nu-i întrista pe sfinții îngeri
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro