Primele lecturi ale copiilor
Mai înainte de toate, îndeletniceşte mintea tânără cu istoria biblică şi citirea vieţii sfinţilor, la alegere, semănând pe neobservate în copil frica de Dumnezeu. Fără insuflarea fricii de Dumnezeu, indiferent ce preocupare ai rândui copiilor, nu va aduce roadele dorite referitoare la buna moralitate și viaţa ordonată.
Opinia mea referitoare la lectură este următoarea: mai înainte de toate îndeletniceşte mintea tânără cu istoria biblică şi citirea vieţii sfinţilor, la alegere, semănând pe neobservate în copil frica de Dumnezeu, precum şi viața creştinească; şi e de trebuinţă în mod deosebit să reuşiţi împreună cu ajutorul lui Dumnezeu să-i treziţi conştiinţa asupra importanţei respectării poruncilor lui Dumnezeu şi asupra urmărilor dezastruoase ale încălcării lor. Toate acestea să le înţelegem din exemplul protopărinţilor noştri, care au gustat din pomul oprit şi pentru aceasta au fost alungaţi din rai.
Poveştile lui Krâlov pot fi amânate până la un timp, iar între timp să-l preocupi pe copil cu memorarea unor rugăciuni, a Simbolului de credinţă şi a unor Psalmi aleşi... De aici vine tot binele şi tot ce e bun. Dimpotrivă, lenea şi nedeprinderea copiilor cu frica de Dumnezeu este pricina tuturor relelor şi neîmplinirilor. Fără insuflarea fricii de Dumnezeu, indiferent ce preocupare ai rândui copiilor, nu va aduce roadele dorite referitoare la buna moralitate și viaţa ordonată. Iar odată cu însuflarea temerii de Dumnezeu, orice preocupare este bună şi folositoare.
Subtilităţile şi precauţiile exagerate... nu sunt binevenite. Trebuie să acţionezi simplu, nădăjduind în ajutorul lui Dumnezeu, pe care trebuie să-l ceri totdeauna...
(Sfântul Ambrozie de la Optina, Sfaturi pentru familia creştină, Editura Platytera, Bucureşti, 2006, p. 63)
Atenție la anturajul copiilor noștri!
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro