Nu lăsa casa lui Dumnezeu să devină peşteră de tâlhari

Aceasta se va întâmpla dacă lăsăm să intre şi să se strecoare în sufletele tinerilor dorinţe care-i transformă în robi, care le răpesc libertatea.

Nu lăsa, dar, casa lui Dumnezeu să devină peştera tâlharilor, ca să nu auzi şi tu cuvintele cu care Domnul Iisus Hristos i-a certat pe iudei: „Casa Mea, casă de rugăciune se va chema, iar voi o faceţi peşteră de tâlhari” (Matei 21,13).

Cum adică peşteră de tâlhari? Aceasta se va întâmpla dacă lăsăm să intre şi să se strecoare în sufletele tinerilor dorinţe care-i transformă în robi, care le răpesc libertatea, dar şi destrăbălarea de orice fel. Asemenea dorinţe şi asemenea gânduri sunt mai rele decât tâlharii, pentru că îi lipsesc pe tineri de libertate, îi fac sclavii patimilor iraţionale, necugetate, atacându-i din toate părţile şi umplându-le mintea de răni. Tocmai de aceea, să-i supraveghem zilnic şi să folosim cuvântul drept bici, să alungăm toate patimile de acest fel din sufletul lor, ca să poată fi părtaşi la viaţa cerească şi să-şi poată împlini pe deplin menirea.

(Sfântul Ioan Gură de Aur, Părinții și educarea copiilor, traducere de Ieromonahul Benedict Aghioritul, Editura Agapis, București, 2007, p. 18)

De la același autor

Ultimele din categorie