Să ne hrănim și cu binecuvântarea lui Dumnezeu

Toată hrana este folositoare, numai să nu fie stricată, ci proaspătă și sănătoasă. Să ne amintim că stareții lui Dumnezeu au trăit mai mult de o sută de ani hrănindu-se numai cu pâine și apă.

Referitor la mâncare în timpul tratamentului: o putem folosi după prescripția doctorilor, nu spre plăcerea trupului, ci ca mijloc pentru vindecarea mai grabnică, având în vedere să ne purtăm cu mai multă strictețe față de acest lucru, adică față de mâncare. Putem păstra această strictețe și în folosirea mâncării de dulce, și anume să o folosim în cantitate mai mică. Dar, deși se poate și așa, totuși, cei care se înfrânează și în posturi folosesc mâncare de post, chiar dacă este slabă, fac mai bine, ceea ce vă sfătuiesc și pe voi să faceți.

Toată hrana este folositoare, numai să nu fie stricată, ci proaspătă și sănătoasă... Cum au trăit stareții lui Dumnezeu mai mult de o sută de ani hrănindu-se numai cu pâine și apă...

Nu numai mâncării i se datorează viața sau sănătatea, ci binecuvântării lui Dumnezeu, care întotdeauna îl adumbrește pe cel ce se lasă în voia lui Dumnezeu când întâmpină greutăți pe calea împlinirii poruncilor Lui.

(Sfântul Teofan ZăvorâtulSfaturi înțelepte, traducere de Cristea Florentina, Editura Cartea Orodoxă, p. 368)

De la același autor

Ultimele din categorie