Care sunt cele două feluri de ascultare

Ascultarea adevărată, care aduce un mare folos sufletului, este atunci când pentru ea îndeplinești ceea ce este în dezacord cu dorințele tale, împotriva ta.

Pe hulitori să-i privești ca pe niște bolnavi de la care ceri să nu tușească și nici să scuipe. Temelia mântuirii noastre este pocăința. Zilnic, înainte de culcare, trebuie să ne amintim păcatele săvârșite și să ne căim în fața Domnului. Dacă nu avem putință să împlinim făgăduința ascultării și nu avem cui să ne supunem, trebuie să fim pregătiți a face toate după voia lui Dumnezeu.

Sunt două feluri de ascultare: din afară și din lăuntru. La ascultarea din afară se cere o supunere deplină, îndeplinirea oricărui lucru fără comentarii. Ascultarea din lăuntru se referă la viața lăuntrică, duhovnicească și cere călăuzirea unui părinte duhovnicesc. Sfatul părintelui duhovnicesc trebuie verificat cu Sfânta Scriptură... Ascultarea adevărată, care aduce un mare folos sufletului, este atunci când pentru ea îndeplinești ceea ce este în dezacord cu dorințele tale, împotriva ta. Atunci Domnul Însuși te ia în mâinile Sale.

(Starețul Nicon de la Optina, Editura Doxologia, Iași, 2011, p. 216)

De la același autor

Ultimele din categorie