Nu te îndoi de pronia lui Dumnezeu, ci admiră purtarea Lui de grijă

Cuvinte duhovnicești

Nu te îndoi de pronia lui Dumnezeu, ci admiră purtarea Lui de grijă

    • Nu te îndoi de pronia lui Dumnezeu, ci admiră purtarea Lui de grijă
      Foto: Bogdan Zamfirescu

      Foto: Bogdan Zamfirescu

Dumnezeu a lăsat pământul și soarele tuturor, chiar de sunt buni și răi, și tuturor le dă ploaie.

Profețiile despre iudei toate s-au împlinit și împrăștierea lor este cunoscută de toată lumea. Iar cele despre Hristos s-au împlinit în Noul Testament, ceea ce arată că fiecare dintre Scripturi, atât cea nouă, cât și cea veche, este dumnezeiască. Iar dacă este dumnezeiască, atunci și cele spuse în ea despre Dumnezeu sunt adevărate toate.

Prin urmare, să nu te îndoiești cu privire la pronia lui Dumnezeu, ci admiră purtarea Lui de grijă. El a lăsat pământul și soarele tuturor, chiar de sunt buni și răi, și tuturor le dă ploaie. Și dacă pe unii îi lasă să fie în sărăcie și lipsă, îi lasă astfel, ca să le îndrepteze sufletul, făcându-le sufletul mai iubitor de înțelepciune. Știți, știți limpede că bogăția este un instrument al răutății pentru cei care nu sunt atenți. Iar sărăcia este maica înțelepciunii. Și aceasta o dovedesc lucrurile în fiecare zi. Câți dintre cei săraci nu sunt mai înțelepți și mai pricepuți și mai sănătoși la trup decât cei bogați, fiindcă sărăcia le îndreaptă lor și sufletul și trupul?

În pace mă voi culca și voi adormi, Că Tu Doamne deosebi întru nădejde m-ai așezat. Iată și un alt chip, nu mic, al proniei, faptul de a se bucura de pace cei credincioși lui Dumnezeu. Căci pacea este a celor ce iubesc legea Ta și nu se smintesc. Dar nimic nu aduce atâta pace, cât cunoștința lui Dumnezeu și dobândirea virtuții care alungă războiul cel lăuntric al patimilor și nu îl lasă pe om să se războiască cu sine însuși. Dacă sufletul nu se bucură de această pace lăuntrică – deși în exterior ar fi în pace deplină și nici un vrăjmaș nu l-ar tulbura – este mai nenorocit decât toți cei aflați în luptele și războaiele din lume.

(Sfântul Ioan Gură de AurOmilii la psalmi, Editura Doxologia, Iași, 2011, p. 53)

Citește despre: