Perioada Postului Mare - urcuş spre Învierea lui Hristos

Postul acesta al Sfintelor Paști este răstimp binecuvântat în care omul este chemat să parcurgă acest drum de la iadul cel mai de jos până la mintea cea văzătoare de Dumnezeu.

Perioada Postului, și în special Canonul Sfântului Andrei Criteanul, ne ajută, pe de o parte, să conștientizăm starea de iad în care de cele mai multe ori ne regăsim cei mai mulți dintre noi, iar pe de altă parte, ne ajută să urcăm din iadul cel mai de jos spre Dumnezeu, până la a pregusta încă din această lume taina Împărăției Cerurilor.

Vremea celor 47 de zile din Postul acesta al Sfintelor Paști este răstimp binecuvântat în care omul este chemat să parcurgă acest drum de la iadul cel mai de jos până la mintea cea văzătoare de Dumnezeu.

Acest lucru se poate împlini prin starea de pocăință, pe de o parte, și prin starea de rugăciune, pe de altă parte; prin conștientizarea păcatelor făcute, pe de o parte, iar mintea să fie cuprinsă cât mai mult în timpul zilei și în timpul nopții de gândul la Dumnezeu, pe de altă parte.

(Fragment din cadrul cuvântului de la Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, rostit de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi)

De la același autor

Ultimele din categorie