Nu știu dacă Dumnezeu nu îngăduie uneori să prindă, pentru ca cel ce blestemă cu uşurătate să conştientizeze, să înţeleagă ce lucru rău este blestemul.
- Gheronda, prinde blestemul care este spus din obişnuinţă?
- Nu știu dacă Dumnezeu nu îngăduie uneori să prindă, pentru ca cel ce blestemă cu uşurătate să conştientizeze, să înţeleagă ce lucru rău este blestemul. E adevărat că în Vechiul Legământ se spune: „Precum păsările zboară şi vrăbiile, aşa blestemul în deşert nu va veni asupra nimănui” (Pil. 26:2). Aceasta este valabil îndeosebi la persoane care nu ne-au greşit în vreun fel. Însă, nu ştiu, poate că blestemele mamelor prind uneori asupra copiilor, ca încercare, ca să înţeleagă răul pe care-l fac.
(Arhimandrit Epifanie Theodoropulos, Toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm, Editura Predania, București, 2010, p. 95)

Despre Arhimandritul Epifanie Teodoropulos
Arhimandritul Epifanie a fost unul din marii duhovnici și canoniști ai Greciei din veacul al XX-lea. Ținut la evlavie în Sfântul Munte și întreaga țară pentru înțelepciunea sa duhovnicească, era nelipsit de la fiecare adunare a Sfântului Sinod al Bisericii Eladei pentru cunoștințele sale în privința Sfintelor Canoane al Bisericii. Încă din pruncie, de la cinci ani, lua parte la slujbele din parohia sa, postind și împărtășindu-se asemenea unui om mare. În 1949 absolvă cursurile Facultății de Teologie din Athena, iar în aceeași perioadă intră sub oblăduirea a celui ce i-a rămas părinte duhovnicesc până la moarte – Părintele Filothei (Zervakos), starețul mănăstirii Longovarda din Paros. În 1956 este hirotonit diacon, iar în 1961 ieromonah. A întemeiat în 1976 Sihăstria Preasfintei...