Care este valoarea tinereții?

Tinerilor, valoarea voastră nu se măsoară în felul cum se poartă ceilalți cu voi, ci în demnitatea și moralitatea de care dați dovadă.

Atunci când, după situații imposibile care duc la divorț, așa cum am spus anterior, sau după moartea unuia dintre părinți, mama sau tatăl vostru își refac viața, aducând alături de voi un partener care are la rândul său copii, în multe cazuri se nasc probleme foarte grave. Uneori, se poate ca noul tată sau noua mamă, ca și frații vitregi, să se poarte nu tocmai frumos cu voi sau, dimpotrivă, se poate ca ei să se poarte foarte bine, dar voi să vă simțiți în inferioritate și să reacționați negativ.

Desigur, rostul meu nu este de a-i judeca pe părinții vitregi, care dacă nu se poartă bine cu voi, fac un mare păcat. Pentru că în această carte vorbesc despre voi, doresc să vă spun în primul rând, să nu puneți aceste lucruri la inimă, deoarece valoarea voastră nu se măsoară în felul cum se poartă ceilalți cu voi, ci în demnitatea și moralitatea de care dați dovadă. În al doilea rând, atunci când sunteți nedreptățit pentru faptul că aveți altă mamă sau alt tată, să nu vă răzbunați.

Pentru moment, folosiți-vă de elementele pozitive din familie, străduiți-vă să acumulați cât mai multe cunoștințe și cât mai multă experiență, ca la timpul potrivit să plecați din acea familie nedreaptă. Desigur, pentru voi, aceasta este o uriașă piatră de încercare, dar este singura soluție. Încet-încet să vă creați propria voastră familie frumoasă, în care să nu existe nedreptate. Mulți dintre voi, prin experiența pe care ați avut-o, veți deveni părinți foarte buni.

Vă doresc tuturor să ajungeți buni, în ciuda răului care vi se face. Biserica poate să vă ajute mult din acest punct de vedere, așa cum ajută și trebuie să ajute familia în general, în toate momentele dificile. Ajunge să vă apropiați de îndrumătorii potriviți. Să nu neglijați acest aspect. Aceasta este cea mai eficientă metodă de a vă ridica. Folosiți-o!

(Părintele Timotei KilifisTinerețe curată, tinerețe frumoasă, Editura Egumenița, Galați, 2007, pp. 57-58)

De la același autor

Ultimele din categorie