Important este să nu neglijăm cu totul rugăciunea, gândul nostru și pornirea noastră să fie spre Domnul, să dăm cu sinceritate tot ceea ce putem, în acel moment.
Părinte, uneori și cei mari sunt atât de obosiți seara, încât nu-și pot face toate rugăciunile.
– Atunci când sunt foarte obosiți sau bolnavi, să spună numai jumătate din rugăciuni, sau chiar numai un „Tatăl nostru”. Să nu neglijeze cu totul rugăciunea.
Precum în război, dacă te afli noaptea singur pe o înălțime și înconjurat de vrăjmași, tragi câteva focuri de armă, ca să se înfricoșeze aceia și să nu te asalteze, așa și aceștia să tragă câteva focuri, ca să se înfricoșeze aghiuță și să fugă.
(Cuviosul Paisie Aghioritul, Viața de familie, traducere din limba greacă de Ieroschimonah Ștefan Nuțescu, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 167)

Despre Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul
Starețul Paisie, după numele său de mirean Arsenie Eznepidis, s-a născut în Farasa Capadociei – Asia Mică, la25 iulie 1924, de ziua adormirii Sfintei și Dreptei Ana, din părinți evlavioși. Tatăl său se numea Prodromos și era conducătorul locuitorilor Farasei. Pe mama sa o chema Evloghia (mai târziu, în Konița, o strigau Evlampia).