Copiii la școală

Să ne rugăm pentru copiii noştri atunci când sunt la şcoală ca Domnul să-i ocrotească de orice rău, şi să-i ajute să sporească în înţelepciune şi în vârstă şi să fie plăcuţi înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor.

Copiii îşi petrec o mare parte din copilărie pe băncile şcolii. De aceea părinţii creştini trebui să fie la curent cu ceea ce se petrece la şcoală. Trebuie să se întâlnească cu profesorii, să meargă la întâlnirile părinţilor cu profesorii, să primească să joace un rol în buna funcţionare a şcolii. Acesta este un alt mod de a crea legături între viaţa de acasă şi viaţa de la şcoală - şi de a încerca depăşirea dublei vieţi a cărei experienţă o fac atât de mulţi dintre copiii ortodocşi.

Părinţii trebuie să fie la curent cu ce învaţă copiii la şcoală şi să fie conştienţi de potenţialul dăunător al unor interpretări greşite (prezentate adesea ca „dogme”) în domeniul religiei, biologiei, istoriei etc. Nu dorim copiilor noştri să intre în dispută cu profesorii lor sau să le fie teamă de idei noi, dar trebuie să-i ajutăm să se păzească de ele. „Singurul lucru care trebuie” (Luca 10,42) este, ca şi în toate celelalte împrejurări, să ne rugăm pentru copiii noştri atunci când sunt la şcoală ca Domnul să-i ocrotească de orice rău, şi să-i ajute „să sporească în înţelepciune şi în vârstă şi să fie plăcuţi înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor” (cf. Luca 2,52).

(Maica Magdalena, Sfaturi pentru o educație ortodoxă a copiilor de azi, Editura Deisis, Sibiu, 2006, p. 50)

De la același autor

Ultimele din categorie