Frica de Dumnezeu ne eliberează de obstacolele păcatului

Așa precum o lampă luminează cărarea pe care pășim, în același mod, teama de Dumnezeu ne luminează duhovnicește, în așa fel încât să putem vedea cum să umblăm pe calea mântuirii noastre.

Doar în Dumnezeu vei afla adevărata fericire și bucurie, căci statornicul și adevăratul Dumnezeu este izvorul lor. Pentru a te bucura de cele pământești e nevoie de multă străduință și muncă grea, iar mai apoi toate acestea se dovedesc a fi vătămătoare, vrednice de osândă. „Deșertăciuni sunt toate cele omenești. Câte nu rămân după moarte! Nu merge cu noi bogăția, nu ne însoțește mărirea, căci venind moartea, toate acestea pier” (din slujba de înmormântare).

Vrei să trăiești o viață plăcută și liniștită? Păstrează poruncile lui Dumnezeu; păstrează frica de Dumnezeu în fiecare gând al tău, precum și în tot ceea ce spui și faci. Teama de Domnul este începutul și sfârșitul înțelepciunii (Pilde 1, 7). Așa precum o lampă luminează cărarea pe care pășim, în același mod, teama de Dumnezeu ne luminează duhovnicește, în așa fel încât să putem vedea cum să umblăm pe calea mântuirii noastre. De asemenea, așa precum o lampă ne păzește de poticnire și cădere, la fel și frica de Dumnezeu ne eliberează de obstacolele păcatului și ne îndreaptă spre ținta noastră, care este dobândirea lui Dumnezeu.

(Comori duhovnicești din Sfântul Munte Athos – Culese din scrisorile și omiliile Avvei Efrem, Editura Bunavestire, 2001, p. 361)

De la același autor

Ultimele din categorie