Însemnătatea şiragului de metanii

Şiragul de metanii este o moştenire, o binecuvântare, pe care ne-au lăsat-o Sfinţii noştri Părinţi.

Gheronda, ce însemnătatea are şiragul de metanii?

Şiragul de metanii este o moştenire, o binecuvântare, pe care ne-au lăsat-o Sfinţii noştri Părinţi. Chiar şi numai pentru faptul că este moştenire de la Sfinţii Părinţi, acest lucru îi dă o mare valoare.

Vezi, unuia i-a lăsat bunicul său moştenire un lucru neînsemnat, pe care îl păstrează ca pe un talisman. Cu cât mai mult şiragul de metanii, pe care ni l-au lăsat moştenire Sfinţii Părinţi!... Mai demult, când nu existau ceasuri, monahii măsurau vremea de rugăciune cu şiragul de metanii, dar nodurile şiragului erau simple.

Odată, un pustnic ce făcea multă nevoinţă, multe metanii și altele, a fost necăjit de diavolul, care îi desfăcea nodurile de la şiragul lui de metanii. A făcut, sărmanul, metanii într-una, până ce a căzut frânt, deoarece nu putea să le numere, de vreme ce diavolul îi desfăcea mereu nodurile. Atunci i s-a arătat Îngerul Domnului şi l-a învăţat cum să împletească nodurile, astfel încât fiecare nod să închipuiască nouă cruci. După aceea, diavolul, care se cutremură de Cruce, nu a mai putut să le desfacă. Astfel, fiecare nod al şiragului de metanii are nouă cruci, care simbolizează cele nouă cete îngereşti.

(Cuviosul Paisie AghioritulDespre rugăciune, volumul 6, Editura Evanghelismos, Bucureşti, 2013, p. 63)

De la același autor

Ultimele din categorie