Necazurile sunt ispite. Dacă nu le depășești cu rugăciune, cu înțelegere, cu credință, degeaba ai trăit o viață frumoasă creștinească în perioade de pace…
Ce sunt ispitele? Cum poate face față creștinul ispitelor care îl încearcă în orice moment al zilei sau al nopții?
Ispitele sunt încercările diavolului de a pune mâna pe sufletul creștinului… Acolo unde zidul de apărare e slab, acolo acționează ispita. Ispitele vor să trezească patimile din om, să-l slăbească în credință și în puterea de apărare. Uneori atacul celui rău este atât de mare, că omul pare să scape de sub control situația și zice că a întâlnit „ceasul cel rău”. Abia atunci omul trebuie să se întărească, să nu cadă. Cu pâinea și apa rugăciunii omul se poate întări în fața ispitelor în drumul său prin viață.
Ce trebuie să facă omul când are un necaz? Unii se apucă de băut, ca să-și stingă amarul; alții blestemă. Care ar trebui să fie atitudinea creștinului aflat la necaz?
Ce face marinarul în furtună? Pune mâna și se ajută, îi ajută pe ceilalți. Atunci când ai un necaz trebuie să fii cel mai limpede, să știi ce ai de făcut. Cei care se apucă de băut sunt slabi, de fapt ei caută un motiv… Nu sunt de compătimit, trebuie scoși din starea asta. Necazurile sunt ispite. Dacă nu le depășești cu rugăciune, cu înțelegere, cu credință, degeaba ai trăit o viață frumoasă creștinească în perioade de pace…
(Adrian Alui Gheorghe, Părintele Iustin și morala unei vieți câștigate, Editura Credința Strămoșească, pp. 87-88)

Despre Arhimandritul Iustin Pârvu
Părintele Iustin s-a născut, conform Registrului Matricol al Mănăstirii Secu, la 10 februarie 1919, de ziua Sfântului Mare Mucenic Haralambie, în satul Poiana Largului (Petru Vodă), comuna Călugăreni (acum Poiana Teiului), judeţul Neamţ, în familia unor români ortodocşi foarte evlavioşi, şi a fost botezat cu numele Iosif. ...

Despre Adrian Alui Gheorghe
Adrian Alui Gheorghe s-a născut la 6 iulie 1958, în Grumăzești, județul Neamț. Absolvent al Facultății de Filologie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași; doctor în filologie din anul 2004 cu teza „Tinerețe fără bătrânețe și sentimentul tragic al timpului”; Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, categoria A, în anul 2010; Cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț din anul 2005. Autor al mai multor cărți de poezie, eseu, teatru, publicistica. Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania in 2001 pentru volumul de poezie Îngerul căzut. Mai multe premii ale Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din Romania pentru poezie, proză, publicistică și eseu. Premiul „Balcanica” al poeților din Balcani, Brăila, 2010 etc. Dintre cărțile publicate: Titanic șvaițer. Momente si schițe ...