Răbdarea, leacul cel mai puternic care ne ajută să trecem prin încercări

Cuvinte duhovnicești

Răbdarea, leacul cel mai puternic care ne ajută să trecem prin încercări

    • Răbdarea, leacul cel mai puternic care ne ajută să trecem prin încercări
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Să știți că se face plăcut lui Dumnezeu omul care trece prin încercări și rabdă fără să cârtească, slăvind numele Lui cel Sfânt. „Fericit bărbatul care rabdă ispita”, spune Sfântul Iacov. De aceea, să ne rugăm să ne dea Bunul Dumnezeu răbdare, ca să le răbdăm pe toate fără cârtire și dându-I slavă.

Gheronda, ce să facem când trecem printr-o ispită sau printr-o încercare mare?

Ce să faceți? Să aveți răbdare. Răbdarea este leacul cel mai puternic care ne ajută să trecem prin încercările grele și îndelungate. Cele mai multe încercări le treci numai cu răbdarea. Îndelunga-răbdare clarifică multe și rezolvă lucrurile dumnezeiește. De acolo de unde nu aștepți soluția, dă Dumnezeu cea mai bună soluție.

Să știți că se face plăcut lui Dumnezeu omul care trece prin încercări și rabdă fără să cârtească, slăvind numele Lui cel Sfânt. „Fericit bărbatul care rabdă ispita”, spune Sfântul Iacov. De aceea, să ne rugăm să ne dea Bunul Dumnezeu răbdare, ca să le răbdăm pe toate fără cârtire și dându-I slavă.

Viața noastră în această lume este o asceză continuă și fiecare dintre noi se nevoiește într-un chip diferit. Gândiți-vă câte a trebuit să pătimească Hristos în acei ani grei! Câte probleme îi creau evreii, iar El nu scotea niciun cuvânt… Dar și Apostolul Pavel, câtă răbdare a avut! Cu toate că primise înștiințare de la Dumnezeu că va merge la Roma, a rămas în închisoare timp de doi ani, fiindcă ighemonul întârzia judecata. Și Sfântul Ioan Teologul, ce-a mai suferit! Pentru puțină cârtire a trecut prin naufragiu… Vedeți, Dumnezeu îngăduie ca Sfinții să se chinuiască pentru greșeli mici, ca să avem noi pildă, și astfel să înfruntăm ispitele cu răbdare, cu rugăciune, dar și cu bucurie.

(Cuviosul Paisie AghioritulPatimi și virtuți, Editura Evanghelismos, București, 2007, pp. 290-291)