Care este singurul păcat care nu poate fi vreodată iertat?

Nu primi aceste gânduri; chiar dacă sufleorul – vrăjmaşul care îţi şopteşte acest gând – te munceşte, tu să ştii că aceste gânduri nu sunt de la tine. Fă-te deci că nu auzi şoaptele lui, lovindu-le cu rugăciunea: „Doamne, miluieşte-mă!”.

Trebuie să începi să te împotriveşti vrăjmaşului care te chinuie, prin Sfintele Taine, prima şi cea mai importantă fiind spovedania. Trebuie să găseşti în viaţa ta acel loc care i-a dat vrăjmaşului libertatea de a intra în tine. După spovedanie să participi neapărat la Sfântul Maslu. Apoi, în fiecare zi trebuie să bei şi să te ungi cu uleiul de la această Sfântă Taină. Să te împărtăşeşti în fiecare duminică.

Vrăjmaşul vine pe nesimţite, iar ca să-l izgoneşti trebuie să depui mult efort şi să-ţi dai toată silinţa. Să ştii că scopul duşmanului „care se îngrijeşte de tine” este să-ţi distrugă viaţa. Gândurile de sinucidere îţi vin de la vrăjmaş şi el îţi insuflă că aceasta este singura soluţie. Dar ştii tu oare că sinuciderea îţi va pierde pe veci sufletul nemuritor? Acesta e unicul păcat pentru care nu se poate dobândi iertare. El distruge atât trupul, cât şi sufletul. Aşa că nu primi aceste gânduri; chiar dacă sufleorul – vrăjmaşul care îţi şopteşte acest gând – te munceşte, tu să ştii că aceste gânduri nu sunt de la tine. Fă-te deci că nu auzi şoaptele lui, lovindu-le cu rugăciunea: „Doamne, miluieşte-mă!”. 

(Arhimandritul Ioan Krestiankin, Povăţuiri pe drumul crucii, Editura de Suflet, Bucureşti, 2013, pp. 53-54)

De la același autor

Ultimele din categorie