Viața viitoare este o continuare a vieții pământești într-o lume nouă

Raiul și iadul își au icoana lor pe pământ, în sufletele oamenilor și această stare este, ca să zicem așa, începutul vieții veșnice de dincolo de mormânt.

Sfânta Tradiție și Sfânta Scriptură ne arătă că viața viitoare este o continuare a vieții pământești într-o lume nouă și în mijlocul unor împrejurări cu totul diferite față de cele de pe pământ. Așa a ară­tat-o și Mântuitorul Iisus Hristos, care învață că: „Împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul vostru” (Luca 17, 21) și că adevărul, pacea și bucuria în Duhul Sfânt sunt întru această Împărăție. Dacă persoanele bune și evlavioase au Raiul în inima lor, cei răi, dimpotrivă, poartă în ei iadul.

Așadar, Raiul și iadul își au icoana lor pe pământ, în sufletele oamenilor și această stare este, ca să zicem așa, începutul vieții veșnice de dincolo de mormânt. Caracterul vieții viitoare se arată în viața și lucrarea sufletului încă de pe pământ. Blândețea și smerenia împreună cu odihna făgăduită de Dumnezeu umplu sufletul de pace cerească. „Fiți blânzi și smeriți cu inima, și veți afla odihnă sufletelor voastre” (Matei 11, 29). Acesta este începutul Raiului încă de pe pământ.

(Părintele MitrofanViața repausaților noștri și viața noastră după moarte, Editura Credința strămoșească, Petru Vodă – Neamț, 2010, pp. 250-251)

De la același autor

Ultimele din categorie