Dacă un copil a învăţat ce este virtutea, va putea ocoli răul
Să-i învăţăm pe copiii noştri să aleagă, înainte de toate, virtutea şi să nu considere averea un lucru important.
Sau nu ştiţi ce a păţit preotul Eli care n-a îndreptat cum trebuia slăbiciunile copiilor săi? Dacă un medic vrea să trateze numai cu curăţie o patimă care nu se lasă dusă decât dacă e tăiată, o face cu neputinţă de nevindecat. Nu foloseşte terapia potrivită. Aşa a făcut şi bătrânul Eli. Deşi trebuia să-şi pedepseacă copiii, pe fiecare după greşeala lui, n-a făcut-o. A fost foarte îngăduitor şi a fost pedepsit şi dânsul împreună cu ei.
Noi, care avem copii, să ne îngrozim de ce a păţit şi să ne îngrijim de educaţia copiilor noştri, ca să nu păţim la fel. Fiecare să aibă grijă de cei cu care locuieşte. Dacă un copil a învăţat ce este virtutea, va putea ocoli răul pe care i-l poate face păcatul şi, alegând să se poarte cu înţelepciune şi cuminţenie, îşi va putea atrage ajutorul lui Dumnezeu de care aş vrea să ne bucurăm toţi. (Omilia LIX la Facere)
Să-i învăţăm pe copiii noştri să aleagă, înainte de toate, virtutea şi să nu considere averea un lucru important. Pentru că, de foarte, foarte multe ori, averea se face stavilă în calea virtuţii, atunci când tânărul nu ştie cum să-şi folosească banii. Şi tinerii sunt ca şi copiii mici care se primejduiesc când iau în mână un cuţit sau o sabie. De aceea, mamele nu-i lasă să le atingă când sunt singuri. Tinerii, la fel, sunt în primejdie sigură când moştenesc o avere, pentru că nu vor să o folosească cum trebuie şi mai degrabă se împovărează cu o grămadă de păcate. De aici vin desfătări şi plăceri nesănătoase şi rele nenumărate. Nu spun că toate acestea vin de la bani, ci de la cei ce nu ştiu cum trebuie să-i administreze. (Omilia LXVI la Facere)
(Sfântul Ioan Gură de Aur, Părinții și educarea copiilor, traducere de Ieromonahul Benedict Aghioritul, Editura Agapis, București, 2007, pp. 11-12)
Atenție la anturajul copiilor noștri!
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro