De ce „Săptămâna albă”?
Mulți consideră această rânduială bisericească drept ilogică, gândind: de ce este îngăduit să mâncăm lapte, dar nu putem mânca și carnea animalului, odată ce el este cel care dă laptele? De ce putem mânca ouă, dar nu și carne de pasăre, odată ce acestea provin de la găină?
Duminica lăsatului sec de brânză și-a primit acest nume întrucât în săptămâna de dinaintea ei nu se mănâncă carne, ci doar produse lactate, precum lapte, brânză, ouă și pește.
Mulți consideră această rânduială bisericească drept ilogică, gândind: de ce este îngăduit să mâncăm lapte, dar nu putem mânca și carnea animalului, odată ce el este cel care dă laptele? De ce putem mânca ouă, dar nu și carne de pasăre, odată ce acestea provin de la găină?
Bineînțeles, acești oameni ar putea avea dreptate dacă am considera carnea de miel sau de pasăre spurcată și din acest motiv nu am mânca din ea. Astfel, ar trebui să nu mâncăm nici din produsele oferite de ele, căci și acestea ar fi spurcate. Însă în Biserica noastră niciun aliment nu este spurcat. Aceasta este învățătura Sfântului Apostol Pavel în Epistola I către Timotei (4, 3-5). Biserica, mai curând împarte pur și simplu hrana într-un consum mai mare sau mai mic față de înfrânarea sinelui și la anumite momente permite consumul unor alimente și oprindu-le pe altele.
Un răspuns potrivit pentru cei care își pun aceste întrebări a fost oferit de către Cuviosul Ieromonah Atanasie din Paros (secolele XVIII-XIX), un învățător înțelept și important al Bisericii, care îi scrie unui anumit doctor:
Îl critici pe prietenul tău pentru că mănâncă ouă în săptămâna albă și nu mănâncă și carne de găină, cea care a dat naștere oului? Însă ce asemănare poate exista între un ou, care este lipsit de viață și o găină care este vie?
Oul este mult mai neînsemnat decât pasărea și drept dovadă apelez la cunoștințele tale, cele de medic ca să-ți dovedesc lipsa oricărei legături. Unui bolnav care începe perioada de recuperare îi prescrii carne ușoară de pui și nu de găină. De ce faci aceasta?
Pentru că, spui că hrana grasă îi va face rău celui care își recuperează puterile după o boală, întrucât stomacul său nu are puterea să suporte și să digere mâncarea grea. Așadar dacă există o diferență între un pui și o găină mai bătrână, iar puiul, ca hrană, este mai slab decât găina, și cum niciun doctor nu a spus vreodată că oul de găină și găina care l-a făcut sunt la fel de benefice pentru un bolnav (ci oul mai degrabă decât găina, pentru că oul este o hrană mai ușoară – n.tr.), nu este evident că aceia care ne critică pentru că mâncăm ouă și nu carne de pasăre sunt iraționali?
Aceștia ne critică și pentru că mâncăm măsline, dar nu și ulei de măsline, deși măslinele conțin ulei.
Apoi să nu uităm că și în struguri se află vin și cu toate acestea, oricât de mulți struguri am mânca nu ne îmbătăm niciodată și, mai mult decât atât, ne simțim sătui.
În afară de aceasta, se știe foarte bine faptul că folosind ulei de măsline putem găti nenumărate bucate delicioase, deși măslinele sunt considerate hrană uscată. Hrana uscată nu înseamnă să mănânci mâncare gătită, ci nepreparată, precum pâine cu măsline sau fructe uscate etc.
De ce postim în ajun de Bobotează?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro