Despre hepatita indusă de medicamente
Incidenţa hepatitei induse de consumul de medicamente este greu de stabilit, deoarece efectul hepatotoxic poate fi descoperit după luni sau ani de utilizare. Deşi ficatul are o mare capacitate de regenerare, consumul constant din unele medicamente poate determina leziuni serioase, care pot fi uneori ireversibile.
S-a constatat că la adulţii de peste 50 de ani cu afecţiuni hepatice, cauza o reprezintă consumul de medicamente, în aproximativ 40% din cazuri. Pe măsură ce o persoană îmbătrâneşte, scade capacitatea ficatului de a metaboliza medicamentele, deci acestea vor rămâne mai mult timp în organism, ceea ce creşte riscul de apariţie a efectelor toxice.
Dintre medicamentele cel mai frecvent incriminate în apariţia hepatitelor medicamentoase sunt analgezicele, care se eliberează fără reţetă: Aspirină, Ibuprofen, Naproxen, Paracetamol. Aceste medicamente pot determina leziuni hepatice, în special dacă sunt administrate frecvent sau dacă sunt administrate concomitent cu alcoolul. Dintre medicamentele care se eliberează cu prescripţie medicală, frecvent incriminate în apariţia hepatotoxicităţii sunt Izoniazida, Acidul valproic, statinele, Ketoconazolul. Prezenţa concomitentă a unei hepatite virale sau a unei afecţiuni hepatice severe (cum ar fi ciroza sau steatoza hepatică), consumul de alcool în cantităţi crescute (mai mult de două pahare de vin pe zi), existenţa unor defecte genetice la nivelul enzimelor hepatice care metabolizează medicamentele pot face ca pacientul să fie mult mai sensibil la apariţia unei hepatite induse de administrarea de medicamente. Astfel, o persoană care are hepatită virală poate dezvolta manifestări de hepatotoxicitate chiar şi la doze normale de Paracetamol.
Diagnosticul de hepatită indusă de administrarea de medicamente este dificil, deoarece majoritatea pacienţilor nu prezintă simptome, deşi pot prezenta valori crescute ale transaminazelor. Chiar şi atunci când devin simptomatici, diagnosticul este dificil de pus, deoarece lipsesc elementele de specificitate.
În cazul unei hepatite induse de consumul de medicamente, este important de stabilit, în primul rând, intervalul de timp între începerea tratamentului şi apariţia afectării hepatice. Uneori, acest interval poate fi de câteva zile, alteori, de câteva luni sau ani. La persoanele de peste 50 de ani, riscul de apariţie a hepatitei medicamentoase este mai mare datorită consumului cronic de medicamente pentru diferite afecţiuni.
Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro