Despre Parusie
Hristos îi face atenți pe ucenicii Săi asupra locului, vorbindu-le de caracteristicile venirii Lui și de semnele hristoșilor mincinoși.
Hristos îi face atenți pe ucenicii Săi asupra locului, vorbindu-le de caracteristicile venirii Lui și de semnele hristoșilor mincinoși. Le spune că venirea Sa de atunci nu va fi așa cum s-a arătat la Întâia Sa Venire în Bethleem, nu va fi într-un colț mic al lumii, ca să nu-L știe nimeni la început, ci va fi vădită și cu toată strălucirea, încât nu va mai fi nevoie să o vestească cineva. Nu e mic semnul acesta de a nu veni pe neștiute. (...)
Unii îi vor înșela pe mulți pe vremea Apostolilor - „că vor veni și vor înșela pe mulți” -, alții îi vor înșela înainte de a Doua Lui Venire, aceștia din urmă vor fi mai răi decât cei dintâi, că „vor face semne și minuni, ca să rătăcească de va fi cu putință și pe cei aleși”. Aici Hristos vorbește de Antihrist și arată că unii chiar îi vor sluji lui. De Antihrist vorbește și Pavel la fel. După ce l-a numit „omul păcatului și fiul pierzării”, a adăugat: „a cărui venire este după lucrarea satanei, cu toată puterea și cu semne și cu minuni mincinoase și cu toată amăgirea nedreptății la cei ce pier”. Și uită-te cum le spune Hristos să se ferească: „Să nu ieșiți în pustie, să nu intrați în cămări”! N-a spus: „Plecați după el, dar să nu-l credeți!”, ci: „Să nu ieșiți și nici să nu plecați după el” Că mare va fi atunci înșelăciunea, pentru că se vor face și minuni spre a înșela pe oameni”. (...)
Cum va veni El? „După cum fulgerul iese de la răsărit și se arată până la apus, așa va fi și venirea Fiului Omului. Că unde va fi stârvul, acolo și vulturii”.
Cum se arată fulgerul? Fulgerul n-are nevoie de vestitor, n-are nevoie de predicator, ci se arată într-o clipită de ochi și celor ce stau în case, și celor din cămări, pe fața întregului pământ. Așa va fi și venirea lui Hristos: se va arăta dintr-odată pretutindeni prin strălucirea slavei Sale. (Sfântul Ioan Gură de Aur)
(Ieromonah Benedict Stancu, Părinții Bisericii despre sfâșitul lumii: antologie, Editura Sophia, București, 2009, pp. 47-48)
Cu inima noastră să suspinăm, cu sufletul nostru să ne înduioșăm
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro